Младежи от Ротаракт Добрич се обучаваха да правят подкасти в София

Най-добрите в сферата на подкастите в страната проведоха обучение на 20 младежи за започване на подкаст

Младежи от Ротаракт Добрич се обучаваха да правят подкасти в София

За пръв път в България и в Ротари у нас се проведе практическо обучение за направата и воденето на подкаст. 20 младежи от Ротаракт и Интеракт от София, Бургас, Велико Търново, Добрич, Харманли, Севлиево, Пирдоп и Карнобат - на възраст от 12 до 27, години участваха в обучението. Там те научиха основните неща, които са нужни за направата и поддръжката на успешен подкаст. След това, в рамките на 24 часа, младежите имаха задачата да сформират отбори и да създадат своя концепция за предаване.  



Лектори на събитието бяха Георги Ненов - водещ на най-успешния подкаст в страната: "Свръхчовекът с Георги Ненов", Жюстин Томс - мениджър на уеб агенция ABC Design & Communication, автор на множество книги и водеща на подкасти, Катя Василева - позната от Радио София и ПР на БНР, Стилиян Ринков - основател на агенция RINKOFF,  Георги Малчев - управляващ на агенция Xplora.bg и Янис Якимов - студент в Холандия, създал свой подкаст. 

3 момичета от Добрич участваха в обучението, слушайки лекции, създавайки отбори и интересни концепции. 

Дани Иванова сподели, че за нея е било много интересно и полезно да слуша лекциите. "Направи ми голямо впечатление колко различно се държат лекторите с нас, отколкото учителите и това доста ми хареса. Относно практическата работа, доста се бях стреснала, но после осъзнах, че не е толкова страшно". Дани смята, че има перспектива в това да си направи собствен подкаст, тъй като тя води литературен клуб и смята, че може да се получи нещо добро и полезно.

Елица Рачева казва, че събитието е било полезно за нея. А за това дали тя би направила подкаст, сподели:"Бих подхванала темата за изкуството, защото Добрич е доста артистичен град - има танцови школи, други артистични школи, школи за рисуване. Има всякакъв вид изкуство в този град и хората се интересуват от него. Ще бъде доста слушан от аудиторията - и от младата, и от по-възрастната". 

"На мен много ми хареса това, че ни разделиха на групи, в които никой с никого не се познаваше, и че ни предизвикаха за 24 часа да съставим цялостна идея за подкаст. Беше ми много интересно, бяхме на много хубаво място - в Нов Български Университет, където записахме кратка "шапка" на подкаст, което е началото на всеки епизод. Всичко сами си подготвихме. Мисля, че би било много добра идея да се направи подкаст за Добрич, на мен би ми било интересно" - разказа Алиса Пампорова.