Радостина Жекова: Добруджа е притихнала заради сушата

Състоянието на есенниците – рапица, ечемик и пшеница, е притеснително заради екстремната суша. По-голямата част от посевите все още не са поникнали.

Радостина Жекова: Добруджа е притихнала заради сушата

Заради високите температури през месец октомври някои земеделски производители са изместили сеитбената си кампания, но в голямата си част тя е приключила вече. Изискването на ЕС за спазването на добрите земеделски практики отново е изпълнено и засетите с пшеница площи в Добруджа са около 1 200 000 декара. 



Според Добруджанския съюз на зърнопроизводителите от края на месец юли не е имало в региона дъжд със стопанско значение. Данните на Хидрометеорологичната станция Добрич показват, че средното количество на валежите през октомври е около 10 л на квадратен метър, което е едва 10% от нормата. Температурни рекорди не са били регистрирани, но средната температура също е по-висока от нормата. 

„Голяма част от пшениците все още не са поникнали предвид липсата на влага, а там, където има изникнали, са незадружни, което е голям проблем за пшениците. Поради този факт зърнопроизводителите сме изключително притеснени“ , посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Най-сериозно е положението в района на Шабла и Каварна. Според земеделците вероятно по-добрият вариант е пшеницата да изчака зимната влага и да поникне през февруари, защото сега ще изсъхне. Това би спомогнало все пак да има добиви, макар и те да са далече от възможностите на сортовете. 

Поради сушата в момента почти не се обработват и стърнищата от царевица. „Добруджа в момента е притихнала и не прави почти нищо. Надеждата ни е скоро да завали“, заяви Радостина Жекова.