РБ „Дора Габе“ получи колективната награда на Община Добрич по повод Деня на народните будители

На официална церемония Община Добрич връчи годишните си награди в областта на културата и науката по повод 1 ноември, Деня на народните будителите. Церемонията се състоя в Огледалната зала „Нели Божкова“

РБ „Дора Габе“ получи колективната награда на Община Добрич по повод Деня на народните будители

Днес се навършват 100 години от първото честване на Деня на будителите и макар, че годините са различни, и тогава, и сега дезинформацията е била част от живота на хората. „Единственият начин да победим тази дезинформация е истината и аз вярвам, че тя ще даде пътя, по който трябва да вървим и като народ“, заяви в словото си кмета на Община Добрич Йордан Йорданов.


Наградите на Добрич в областта на културата и науката бяха връчени от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ в Община Добрич и председател на Комисията по присъждане наградите д-р Емилия Баева и кмета на община Добрич Йордан Йорданов. Членове на комисията са Боян Саркизов, Атанаска Георгиева, Марина Константинова, Мариана Георгиева, Румяна Стоянова и секретар Дияна Борисова, директор на Дирекция „Хуманитарна дейност“.

Наградите имат за цел да удостоят с публично признание творци, учени, дейци на изкуството и културата от Добрич за ярки постижения и принос в развитието на сценичните и визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката.  Те включват диплом и парична сума.

Знак и израз на признание почетна грамота за значителен принос в духовното развитие на гр. Добрич получи Даниела Василева-Христова - за приноса й в осъществяването на иновативни образователни и информационни прояви, за привличане на повече деца в света на книгите и популяризирането на четенето.

Почетна грамота получи Стоян Стоянов - за успешно осъществените международни инициативи през годината и проекти със социална насоченост.

Юлиан Георгиев получи грамота за ползотворната му дейност като председател на НЧ „Романо Дром 2002 г.“ - за усилията в интегрирането на българските граждани в уязвимо социално положение.

Станка Енчева получи почетна грамота за постижения в сферата на любителското художествено творчество, за добрите резултати в работата ѝ с младите хора.

Генка Петрова получи почетна грамота за високо художествено постижение и изяви в областта на литературата.

Александър Велчев беше удостоен с почетна грамота по повод 70-годшнината му и постижения в поезията.

Росица Дурмушлийска получи почетна грамоа по повод нейната 60-годишнина и отдадеността ѝ на хоровото и певческо изкуство.

НЧ „Романо Дром 2002 г.“ беше удостоено  почетна грамота по повод 20-годишнината от учредяване на читалището и превръщането му в център на културни и образователни дейности, както и за целенасочен и интегриран подход в работата с граждани в уязвимо положение. 

Наградата за млад творец получи Деан Дженков – за принос в развитието на акордеонната школа в Добрич и високи творчески постижения в работата с подрастващото поколение през 2022 година.

Индивидуалната награда на Община Добрич беше връчена на Елвира Пастърмаджиева за безспорния й принос за развитието на хоровото изкуство в Добрич и страната, за осъществените музикални проекти през годината и по повод нейната 60-годишнина.

Колективната награда на Добрич получи Регионалната библиотека „Дора Габе“ за приноса ѝ за събиране, опазване и популяризиране на паметта на Добрич и Добруджа, както и за реализираните проекти през настоящата година.