Днес започва традиционната акция „Зима“

Тя се провежда за 28-ма поред година по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР и Българския червен кръст и е насочена към всички участници в движението по пътищата, с цел да бъдат подготвени за зимните месеци

Днес започва традиционната акция „Зима“

Акция „Зима“ стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. Операцията ще се състои от три кампании, всяка с продължителност 10 дни. Първата десетдневка е насочена към водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства /ИЕПС/, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. През втората десетдневка фокусът ще бъде върху пешеходците, а през третата – върху водачите на моторни превозни средства. И по време на трите кампании пътните полицаи ще провеждат специализирани операции с цел подготовката на участниците в движението по пътищата за зимни условия.



Съвети за безопасно пътуване през зимата:

1. Сменете всички течности със зимни. Особено важно е да замените водата с антифриз.

2. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.

3. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.

4. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.

5. Проверете състоянието на гумите. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

6. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.

7. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.

8. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.

9. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.

10. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.