Медицински сестри в МБАЛ-Добрич преустановяват работа за един час от петък

Медицински сестри и акушерки, членове на Синдиката на българските медицински специалисти в МБАЛ-Добрич, ще спират работа за по един час от този петък, 14 октомври, в знак на протест срещу ниското си заплащане.

Медицински сестри в МБАЛ-Добрич преустановяват работа за един час от петък

На проведено днес събрание на Синдиката на българските медицински специалисти в МБАЛ-Добрич е взето решение за пристъпване към ефективни стачни действия, като засега те ще са само за по един час на ден, информира председателят на синдиката Снежана Николова. Утре ще бъде обсъдено допълнително кога ще е този един час и ще бъде уведомено ръководството на болницата. Искането на медицинските сестри е месечните им основни трудови възнаграждения да достигнат сумата от 1 500 лв., колкото са договорени от отрасловия Колективен трудов договор. В момента заплатите за медицинските сестри в МБАЛ-Добрич, след увеличението от 25% от месец септември, са около 1020 лв. Те настояват допълнителните им възнаграждения да бъдат включени към основната им заплата, тъй като се опасяват, че особено през трудната зима, която ни очаква, ръководството на болницата може да използва тези средства за заплащане на електрическа енергия, консумативи и лекарства. 



Над 120 са медицинските сестри и акушерки в МБАЛ-Добрич, които членуват в Синдиката на българските медицински специалисти, като, по думите на Снежана Николова, всички са решени да вземат участие в ефективните стачни действия. „Всички имаме една цел – исканията ни да бъдат удовлетворени и да получим адекватно на натоварването ни заплащане“, посочи Николова и допълни, че особено в най-натоварените отделения в болницата нейни колеги дават по около 150 часа извънреден труд месечно. Тя заяви още, че има медицински сестри, които с дни не излизат от болницата и такива, на които се налага да работят на три места, за да издържат семействата си. „За съжаление нямаме вече друг вариант на действие, цяло лято преговаряхме и от работодателя чуваме само как няма възможност да увеличи заплатите“, посочи Снежана Нколова.

В МБАЛ-Добрич днес се е провело поредното събрание във връзка с преговорите по сключване на Колективен трудов договор. Поради неизпълнение и на техните искания, преговорите са напуснали и от „АРК“, където членуват санитари и медицински секретари в многопрофилната болница. Те също са заявили готовност да се присъединят към стачката на медицинските специалисти. 

Спирането на работа за един час на ден ще продължи в рамките на една седмица. Ако за това време техните искания не бъдат изпълнени от ръководството на МБАЛ-Добрич или от Министерството на здравеопазването, на 21 октомври те ще преустановят изцяло работа и ще напуснат отделенията.