Румен Мунтянов подаде оставка като областен председател на БСП

Румен Мунтянов заема длъжността областен председател в Добрич на БСП от месец март миналата година. На провелото се снощи заседание на Областния съвет на партията той е подал оставка.

Румен Мунтянов подаде оставка като областен председател на БСП

Повод за оставката е лошият резултат на БСП на последните парламентарни избори, провели се на 2 октомври. Месеците, в които е бил председател на Областния съвет на партията, Румен Мунтянов нарича „месеци на изпитания“. Постигнатият резултат на изборите на 2 октомври са и конкретният повод за неговата оставка, като според него той едва ли би могъл да удовлетвори един истински социалист. 



Статистиката е красноречива – на изборите през април миналата година БСП постигна задоволителен резултат от около 14 хиляди гласове, а година и половина по-късно, след четвъртия поред парламентарен вот, гласовете са под 7 хиляди. „Говорим за срив и може би за недоверие на левите хора от областта в партията, казвам го с болка, а не, за да хвърлям на някого ръкавица, но трябва да се вземат необходимите мерки“, коментира Румен Мунтянов. Единствено в община Генерал Тошево БСП е водеща политическа сила, но навсякъде има спад. Според него БСП в национален план не успява да задържи стабилно мнозинство и симпатизантите и хората, които се припознават с лявата идея намаляват все повече и това няма как да не се отрази и на регионално ниво. 

Румен Мунтянов е убеден, че някаква отговорност трябва да се поеме, но не коментира дали Корнелия Нинова трябва да подаде оставка като председател на БСП. Той е категоричен, че остава оптимист и вярва, че партията ще се съвземе, ще си върне добрите резултати и отново ще има възможност за участие в централната власт. На този етап обаче, Румен Мунтянов смята, че БСП няма да участва в правителство. „Въпреки че съм ляв човек, логично е да има правителство, макар и дясно или дясно-център“, посочи Мунтянов. Според него това ще гарантира някаква стабилност в страната, след като поредицата от избори насложи голямо напрежение в обществото. „Надявам се да има правителство, което да гарантира социалния мир в страната“, заяви той.

Румен Мунтянов ще продължи да изпълнява функциите на областен председател на БСП Добрич до избора на нов.