Красимир Мецов БСП Добрич: Държавата трябва да подаде ръка на малките и средните предприятия

Красимир Мецов, на 53 години, е част от гражданската квота в листата за кандидати за народни представители на БСП за 8-ми МИР Добрич.

Красимир Мецов БСП Добрич: Държавата трябва да подаде ръка на малките и средните предприятия

Завършил е Икономическия университет  Варна, специалност „Маркетинг и стопанско управление“, представител на микро и малкия бизнес, семеен, с едно дете. 



Г-н Мецов, малките и средните предприятия (МСП) са гръбнакът на българската икономика. Като представител на бизнеса как оценявате моментното състояние на този вид предприятия?

Над 80% от БВП на България се формира от дейността на МСП, така че те наистина са гръбнакът на нашата икономика. Те обаче са и най-крехки, особено малките предприятия, затова и в тези времена на кризи е необходимо да получат подкрепа от държавата. Проблемите в момента са ясни за всички – постпандемична криза, световна икономическа криза и военни действия в близост до нашата страна. Много важно е да се осигури подкрепа за бизнеса, тъй като ако нямаме бизнес, нямаме силна икономика, съответно нямаме и финансов ресурс, за да можем да подкрепяме населението и да се формират силни социални мерки.

Какво конкретно имате предвид под подкрепа от държавата?

На първо място, според мен, трябва да се постави таван на цените на електроенергията и газа за бизнеса предвид кризата с енергоносителите. Това е от изключително значение особено за предприятията, които използват повече такива ресурси. Тоест, тук говорим за подпомагане на бизнеса чрез мораториум върху цените на електроенергията и газа, като това може да се случи чрез преразпределение на свръхпечалбите на енергийните дружества. Всеизвестен факт е, че себестойността на произведената в България електроенергия е много под тази на Европа и света. Има лостове, които могат да се ползват за компенсиране на домакинствата и бизнеса. Само по този начин ще могат домакинствата да преминат по-лесно през зимните месеци от финансова гледна точка.

Чрез подкрепата за бизнеса как се помага и на хората според Вас?

Тук е много важно да уточним, че помощта за бизнеса е помощ и за хората, защото ако едно предприятие не успява да се справи финансово, то то ще намали броя на служителите си или пък ще започне да забавя техните заплати. Ако бизнесът спре да акумулира средства, няма да може да изплаща и възнагражденията на хората. Това от своя страна води до все по-голямо обедняване на населението и невъзможност да оцелява в тези трудни времена. 

Какво е мнението Ви по отношение на размера на МРЗ в страната?

Категорично минималната работна заплата в страната трябва да бъде увеличена и тя да е в размер на поне размера на средната работна заплата. По този начин ще насърчим и вътрешното потребление, работещите трябва да могат да си позволяват чрез трудовите си възнаграждения всичко най-необходимо за нормалното си съществуване и за преминаването през тежките месеци, които ни очакват и да спрем да говорим за работещи бедни. 

Един от големите проблеми на бизнеса ни е и липсата на работна ръка. Как може той да бъде преодолян според Вас?

През последните години наблюдаваме един основен проблем в образованието, който неминуемо е свързан и с бизнеса. Някои добри практики останаха в миналото и сега професионалните гимназии все по-малко си комуникират с реалния бизнес. Много е важно да се предприемат мерки, така че образованието да стане адекватно на нуждите на бизнеса. Според мен трябва да се въведат и данъчни облекчения от страна на държавата за млади специалисти, които биват наемани на работа или за млади предприемачи, които стартират нови компании. Добра идея е да има и на общинско ниво консултанти за стартиращи предприятия, за млади фермери, когато говорим за нашия регион например. Държавата и респективно общината на местно ниво трябва да бъдат максимално полезни – чрез консултации, чрез опростена процедура при започване на малък бизнес. Общата цел е една – да се задържат младите хора, за да развиваме икономиката си. Ако го постигнем на регионално ниво, ясно е, че това ще бъде полезно и на национално. 

 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ