Над 70 трактора преминаха през Добрич в знак на протест срещу вноса на украинско зърно и добива на газ в Добруджа

Земеделски производители се включиха в мащабен европейски протест против вноса на украинска стока, зелената сделка и добива на газ в Добруджа. Протестните действия се водят едновременно в 12 европейски държави.

Над 70 трактора преминаха през Добрич в знак на протест срещу вноса на украинско зърно и добива на газ в Добруджа




Над 70 селскостопански машини преминаха в протестно шествие по градските булеварди и улици на Добрич с искания за ефективна зашита на земеделския бранш. 


Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, която е един от организаторите на протестните действие, заяви, че днес започва битка за оцеляването на земеделието в България и Европейския съюз.  „Изключително много сме ядосани, ако можем да употребим този израз, за регламентите, които се опитват да разпишат едни хора в костюми, които нямат нищо общо със сектор земеделие, които никога не са били на полето. Добруджа има и една огромна битка, тя е от много години, тя  е против добива на газ в България. Ние сме твърдо против, винаги сме били и винаги явно сме заявявали, че не подкрепяме по никакъв начин Добруджа да бъде надупчена и да бъде унищожена. Това, което е изключително важно за нас, е политиците да спрат да говорят политически, правейки се на експерти, за нещо, което не разбират. Това, което искаме ние – да бъде спрян украинския внос по начина, по който влиза в момента в Европейския съюз, регламентираният изкуствено внос през май месец 2022 година на неконтролирана стока, която се произвежда по начин, който не съответства на европейските регламенти и с него влизат живи зарази, неприятели, на практика води до унищожение на земеделието в Европейския съюз. България няма пазар за стоката, която произвежда, ние сме износители и произвеждаме 13 милиона тона стока. Добруджа има 3,5 милиона декара обработваема земя. Това са ренти и поминък на хората. Вие ще го унищожите със същия хъс, с който се опитвате да унищожите европейското земеделие“ – заяви тя. 


Сред протестиращите беше и Кирил Комитов – председател на Областния съвет на земеделските кооперации. „Протестираме във връзка с неадекватното, според мен и колегите, отношение на Европейската комисия и на нашето правителство относно вноса, който свали цели и абсолютно всичко от Украйна. Ние не сме против украинския народ, но по този начин убиваме собственото си производство. За съжаление това е един от факторите. На следващо място е зелената сделка, която затормозява нашето производство. Не може 50% от това, което ползваме като препарати, да ни се забрани да го ползваме. Това значи да няма храна и препитание на нашите земеделци“ – категоричен беше той. 


Джавидан Мустафа е земеделски производител и животновъд. „Зърното ни стои  складовете, банките започват да си искат кредитите, а ние не можем да продаваме. Цените са много ниски, за сметка на слънчогледа от миналата година, който продадохме за 1,80, в момента цената е един лев. Пшеницата и тя стои, за нас е спасение, че животните ни могат да изядат, всичко, което остане“ – сподели тя.  


„Днес сме тук против украинския внос, който е безконтролен, без всякакви мерки за качество по границите. Към този момент не сме реализирали и грам от продукцията си, всичко стои по складовете, нямаме място. Складовете са пълни с миналогодишна продукция, в момента е запълнено всичко и нямаме място за царевицата от тази година“ – каза Диян Балчев – зърнопроизводител от община Крушари.


Вероника Чалъкова е млад човек, който е избрал да се занимава със земеделие. Тя е на 29 години – агроном по професия. „Искаме да бъдем чути, искаме да спрем устрема на държавата да убие родното земеделие. Убиха овощарството, убиха зеленчукопроизводството, в момента искат да убият и зърнопроизводството. Аз съм млад човек, обичам работата и искам да остана в България и  смятам, че държавата трябва да се погрижи за това нещо. Трябва да спрат неправомерния внос на зърното от Украйна. Нямаме против украинците, но това, което се случва в държавата е убийство за нашия сектор. Няма как да продадем продукцията си, няма пазар, складовете ни са пълни, налага се обеззаразяване на стоката, задържане. Предстои да влизаме в царевица, а няма къде да я складираме“ – сподели тя. Във връзка с добива на газ младата жена допълни: „Ние сме Добруджа, ние сме плодородна земя, която произвежда зърно, ние сме против това да замърсяват водите и земята ни“. 


Протестните действия продължиха с шествие със селскостопански машини. Колона от над 70 трактора премина по улиците на град Добрич.