Тервел организира двоен празник в чест на Славея на Добруджа

Община Тервел организира юбилейни чествания по повод двойния празник на световноизвестната народна певица Калинка Вълчева, наречена от своите почитатели „Славеят на Добруджа“

Тервел организира двоен празник в чест на Славея на Добруджа

Този месец на 20 септември в 17,30 часа, в сградата на Общински музей Тервел ще бъде открита юбилейна изложба, представяща жизнения и творческия път на певицата Калинка Вълчева.



Родена на 18.10.1942 г. в село Сърнец, изпълнителката е една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор.

8 пана със снимки ще представят нейното лично и професионално развитие. Ще бъде експонирана богатата колекция от награди от различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия. Ще могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD като самостоятелни издания и като компилации. Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева ще допълнят богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на РБ „Дора Габе“ гр. Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата. Тя може да бъде видяна до края на месец октомври 2022 г.

На 20 октомври 2022 г. от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ град Тервел кани любителите на неповторимото творчество на Калинка Вълчева на празничен концерт. Освен нея, на сцената ще видим носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години - изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен: Петя Панева, Мария Стефанова, Донко Марков, Пресияна Леонидова, Йоана Лазарова. В спектакъла ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

 Двете събития се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата, а входът за тяхното посещение е безплатен.