Стартира електронната система за централизирано управление на платените зони за паркиране в Добрич

На 12 септември стартира електронната система за централизирано управление на платените зони за паркиране, ето какво трябва да знаят гражданите.

Стартира електронната система за централизирано управление на платените зони за паркиране в Добрич

Запазва се обхвата на съществуващите зони за платено паркиране, като е извършено допълнителното им разпределение/групиране в 7 района.


Работното време на зоните е от 08.00 до 17.00 часа. Цената за 1 час престой е 1.00 лев с включен ДДС. Начинът на плащане е САМОТАКСУВАНЕ чрез:

∙             SMS на номер 1358;

∙             Електронен талон за кратковременно паркиране, закупен от търговски обект;

∙             Мобилно приложение Mobzzo;

∙             Заплащане на абонамент – месечен или годишен, съответно за цялата действаща зона за платено паркиране или за отделен район от нея:

∙             Заплащане на специален абонамент – служебен или по местоживеене.

ПРЕУСТАНОВЯВА СЕ РАБОТАТА НА КАСИЕРИТЕ, ТАКСУВАЩИ ПРЕСТОЯ НА АВТОМОБИЛИ ПО ЗОНИТЕ. Задълженията на служителите от ОП „Паркинги и пазари“ се състоят в извършване на КОНТРОЛ по самотаксуването. Те могат да ви помогнат с правилното изпращане на SMS, попълването на данни в Mobzzo или да ви упътят до най-близкия търговски обект за закупуване на електронен талон.

Не е необходимо в автомобила да се поставя касов бон, разписка или друго доказателство за извършено плащане – регистрацията и проверките се извършват електронно.

Спрямо паркиралите автомобили, за които не е заплатен престой се прилага принудителна мярка – поставяне на техническо средство/скоба. Освобождаването на автомобила се извършва след заплащане на санкция 20 лв. и таксуване на нерегламентирания престой с 1 лв. на започнат час.

Условия за престой в зоните за платено паркиране:    

Клиентите на Българските мобилни оператори могат да заплатят престоя си в Зоните за платено паркиране, чрез изпращане на SMS, съдържащ държавния регистрационен номер на автомобила, на кратък номер 1358.

С един SMS, Вие заплащате 1 час престой в Зоните за платено паркиране. Стойността на самия SMS се определя в съответствие с конкретния тарифен план към Вашия мобилен оператор.

SMS за самотаксуване следва да бъде изпратен веднага, след паркиране на автомобила на паркомясто в Зона за платено паркиране. Системата автоматично ще върне отговор чрез SMS за статуса на заявката за паркиране. Проверявайте съдържанието на SMS, който трябва да съдържа държавния регистрационен номер на автомобила:

Пример: ТХ 1234 АВ

Електронен талон за кратковременно паркиране – Всеки гражданин или гост на Добрич може да закупи електронен талон за кратковременно паркиране от магазини/търговски обекти, обозначени със знак, че това е обект за разплащане в брой на паркиране. Обектите за плащане в брой ще бъдат отбелязани във виртуална карта, която ще бъде публикувана в интернет – страницата на Община град Добрич  - www.dobrich.bg 

Мобилното приложение дава възможност за избиране на период за паркиране между 1 и 9 часа. Също така можете да запазите номерата на различни автомобили за бърз достъп.

Друг вид паркиране и месечни абонаменти: 

Платено паркиране по постоянен и настоящ адрес – Цената за паркиране в режим на паркиране „Платено паркиране по постоянен и настоящ адрес“ е 18.00 лева с ДДС. 

Годишният абонамент е 198.00 лв. с ДДС. Необходимото заявление ще може да се изтегли от www.dobrich.bg 

МПС, за което е заплатена такса „Месечен абонамент“ може да спира неограничен брой пъти и за неограничено време в зоните за платено паркиране. Цената за месечния абонамент е 100 лева с ДДС на месец. Годишният абонамент е 1100 лв. с ДДС. 

Месечен абонамент за район – МПС, за което е заплатена такса „Месечен абонамент за район“ може да спира неограничен брой пъти и за неограничено време в рамките на един избран от него район. Цената е 60 лв. с ДДС. Годишният абонамент е 660 лв. с ДДС. 

Служебен абонамент – На улици, площади, паркинги и други терени общинска собственост, може да се въвежда режим на паркиране „Служебен абонамент“ срещу заплащане от собственици, позлватели и/или наематели на нежилищни имоти. Разрешените места за паркиране се сигнализират по разбираем начин, указващ че паркомястото е платено

„Служебен абонамент“. Сигнализирането и маркирането се извършва от ползвателя за негова сметка, посредством съответния пътен знак и по желание с подвижна преносима табела. Цената за „Служебен абонамент“ е 90.00 лева с ДДС за един месец.  Годишният абонамент е 990 лв. с ДДС. 

Всички необходими документи ще бъдат публикувани на интернет – страницата на Община град Добрич – www.dobrich.bg