АПИ отказа да разреши протеста на земеделците в Добруджа

Днес Националната асоциация на зърнопроизводителите е получила официално писмо от АПИ, в което пътната агенция отказва да разреши предвиденото за 14 септември протестно шествие със земеделска техника.

АПИ отказа да разреши протеста на земеделците в Добруджа

Протестът на земеделските производители в област Добрич е част от национален протест, организиран от НАЗ, срещу безконтролния внос на зърно от Украйна, който започна през месец май тази година с директива на ЕС. Недоволството на земеделците е продиктувано и от част от изискванията на европейските зелени политики. Местните земеделци ще изразят и категоричната си позиция срещу добива на природен газ в региона, за който все повече се говори в условията на криза в доставките на газ от Русия.



Първоначално протестът беше планиран да започне от сборен пункт на кръговото кръстовище в посока гр. Генерал Тошево и да премине през Добрич. От АПИ днес са предупредили, че съгласие от тяхна страна за шествието няма да има и всеки нарушител подлежи на санкции според закона. Аргументите на Агенцията, че ще се застраши безопасността на движение по пътищата, според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, са безпочвени и по-скоро демонстрират сила, отколкото да се опират на конкретни мотиви. „При цялата несвършена работа на АПИ по пътищата на България по този начин да забраняваш заявяване на позиции в демократична държава е повече от смешно и жалко“, категорична е тя. 

В момента се водят допълнителни разговори с КАТ Добрич и Община Добрич за уточняването на нов маршрут и ново сборно място, така че да не се допускат нарушения. „Нямаме желание да влизаме в новините като единствената държава, забранила мирен протест, който ще се проведе в още 12 европейски страни“, заяви Радостина Жекова. Тя призова към протеста да се включат и всички жители на Добруджа, които милеят за единствения останал поминък тук, а именно земеделието и да ги подкрепят в недоволството им и срещу добива на природен газ тук.

Новият сборен пункт на протеста на НАЗ в област Добрич ще бъде съобщен в следващите дни.