Добрич се преклони пред падналите за свободата на Добруджа /+СНИМКИ/

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население.

Добрич се преклони пред падналите за свободата на Добруджа /+СНИМКИ/




Честванията започнаха с поклонение пред загиналите в събитията от 1916 година и поднасяне на цветя във Военното гробище – музей.


"Днес сме тук, на това свещено място, за да почетем паметта на загиналите за свободата на Добруджа. 106 години след бойните действия край Добрич, ние свеждаме глава пред подвига и саможертвата на тези 1013 воини, дали живота си за своите поробени братя добруджанци. Не напразно бойните действия край нашия град се наричат "епопея", едно от значенията на тази дума е за историческо събитие, изпълнено с героизъм. Героизмът свързваме с храброст и жертвоготовност, но именно величието е пътят към безсмъртието" - каза в тържественото си слово уредникът от РИМ - Добрич Цветан Сашев. 


Добричлии се преклониха и пред подвига на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев на паметника му в центъра на града. 


Караул на паметта с ученици на Езикова гимназия „Гео Милев“ – проект по Програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“ 2021 на Министерство на образованието и науката и Министерство на отбраната, припомняше паметни събития от Добричката епопея.


"Днес е най-кръвопролитния ден от сраженията при Добрич, като защитниците почти са дали града на войниците на Антантата, но точно в последния момент Иван Колев чува топовете от битката, пристига с конницата и разгромява вражеската армия" - разказа десетокласникът Петър Лунчев. 


През целия ден жители и гости на Добрич могат да поднесат цвете на паметници и паметни знаци – Кръст-паметник на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк – част от 7-ма Рилска дивизия, през Добричката епопея  1916 г., Плоча-барелеф на Н.В. Цар Борис III, паметни плочи на ген. Тодор Кантарджиев, полк. Борис Дрангов и Христо Стефанов.