Конкурсът за нов облик на центъра на Добрич продължава

Становището на Община град Добрич относно коментарите на КАБ от последните дни

Конкурсът за нов облик на центъра на Добрич продължава

Община град Добрич: 



"Архитектурата е за хората, не само за архитектите

Конкурсът за проект на центъра на Добрич продължава. След четири часова дискусия с организаторите на конкурса „Оптимистас“ и членове на управителния съвет на КАБ,  съсловната организация предложи изменения в условията на конкурса.

 Това, което направихме като корекция в условията, в законно допустимия срок, касае авторските права. Приехме, че строго професионалният юридически език в заданието не се разбира ясно от всички  и редактирахме текстовете, за да е ясно и да няма никакво съмнение, че  „Единствено при писмен отказ на победителя в конкурса да проектира технически и работен проект Община Добрич ще придобива само прехвърлимите имуществени авторски права. Даже и в този случай винаги авторите ще се заявяват. Неотчуждимите авторски права върху всяка част от концепцията и идейния проект остават собственост на автора.“

Община град Добрич счита за недопустима намеса в оперативната самостоятелност на администрацията друг, а не възложителят да решава дали гражданите на Добрич ще имат право да дадат своя глас за избраните 3 най-добри проекта в конкурса. 

Община град Добрич обяви конкурс, а не наложи свой избор на проект, защото разчита на   професионализма на проектантите. Като администрация отстояваме конкурсното начало, защото само така се гарантира прозрачен процес. Това е и позицията на добричките архитекти.  Считаме, че това е в интерес на града, на гражданите на Добрич и на самите архитекти. 

Категорично заставаме зад обявената вече позиция, че след приключване на конкурса всеки жител на Добрич ще има право да даде своя глас, кой от отличените в конкурса проекти е най-подходящ за нашето населено място. Това е наша целенасочена политика и като администрация отстояваме, че местната общност не бива да се подценява, а напротив да се въвлича активно във вземането на важни за града ни решения.

 Като възложители, ценящи професионализма на архитектурната общност и на Камарата като нейна съсловна организация, каним всички професионалисти с отношение към градското планиране и проектиране да участват в обявения конкурс. 

Гарантираме, че този конкурс ще бъде проведен безпристрастно, анонимно и открито."