Като неприемливи определят от КАБ условията на конкурса са нов център на Добрич. Искат обезщетение от общината

От Камарата на архитектите в България считат, че обявеният конкурс за нов облик на централната градска част на Добрич е неприемлив и посочват, че използването на логото им е неправомерно.

Като неприемливи определят от КАБ условията на конкурса са нов център на Добрич. Искат обезщетение от общината

В писмо, публикувано на страницата на КАБ в интернет, от организацията категорично заявяват, че община Добрич не е искала съгласуване на конкурсните условия на настоящата процедура, поради което са силно озадачени, че в официалната документация на конкурса се съдържа невярно твърдение и неправомерно използване на логото. Това, според КАБ, заблуждава участниците, че конкурсът се провежда със съдействието и подкрепата им и отбелязват, че подобни действия са недопустими и накърняват авторитета на организацията. 



„Камарата на архитектите в България няма никакво участие в изработването на условията за участие в конкурса. Изпратили сме в законния срок писмо до Кмета на Добрич, в което обявяваме част от условията на конкурса за неприемливи и нарушаващи ЗОП и ЗКАИИП и настоятелно искаме тяхната промяна“, се посочва още в писмото.

Не е потърсено професионалното мнение на Регионална колегия Добрич. Тя е изолирана от действията на Общината. Заданието не е подложено на обществено обсъждане. Назначено е жури от изтъкнати румънски архитекти, защо точно румънски не е ясно. В състава на журито не е включен главният архитект на Добрич, както и представители на регионалната колегия, излъчени от КАБ. В замяна на това са включени и двама главни архитекти на Варна и Стара Загора. Защо точно те, също не е ясно.

Компетентното международно жури трябва да излъчи първа, втора и трета премия. Общината следва да проведе преговори с първопремирания колектив за възлагане на проектиране в следващите фази и т.н.,  както предвижда ЗОП.

Гражданите на Добрич ще изберат кой от трите премирани проекта да бъде реализиран.

От КАБ считат, че това говори за абсолютно непознаване на законовата уредба и конкурсната практика, тотално пренебрежение към професионалното решение на журито, безсмислено изхарчени средства за възнаграждения на жури.

Според КАБ европейската практика предвижда участие на обществеността във формиране на заданието, професионално журиране и последващо обявяване на резултатите на обществото. Ако исканията на КАБ не бъдат удовлетворени, ще предприемат всички законови действия за отмяна на условията.

От КАБ са категорични и че ще потърсят обезщетение от Община Добрич за неправомерно и без разрешение използване на логото на КАБ за подвеждаща и заблуждаваща информация в общественото пространство.

Ще изпратят и писмо до Президента на Камарата на архитектите в Румъния и до членовете на журито, че условията на конкурса са неприемливи и незаконосъобразни, не са съгласувани от КАБ и ще помолят членовете на журите да оттеглят участието си.

Това не е частен конкурс, а конкурс на Общината, където в последващата реализация ще бъдат вложени милиони публични средства.

От Камарата са наредили и обявленията за конкурса на сайта на КАБ и във Форума да бъдат свалени, тъй като са качени без да бъдат съгласувани с нейния председател арх. Владимир Милков.  

КАБ са изпратили и писмо до кмета на Добрич Йордан Йорданов с конкретните си искания.