"Адидас" става на 73 години

На днешния ден през 1949 г. е основана немската компания "Адидас" (Adidas). Тя е най-големият в света производител на спортни стоки (обувки и облекла).

"Адидас" става на 73 години

Централата на фирмата продължава да е в Германия, въпреки че производството й отдавна е изнесено в други части на света, основно в Азия.



Фирмата "Пума", собственост на Рудолф Даслер - брата на Адолф Даслер, е сред от основните конкуренти на "Адидас".

Компанията "Адидас" е наименувана на името на нейния основател Адолф Даслер (неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име). Основана е в град Херцогенаурах в Бавария. След завръщането си от Първата световна война Ади започва да произвежда свои обувки в кухнята на майка си. Баща му Кристоф, който работи във фабрика за обувки и братята Целайн, които произвеждат шпайкове подкрепят Адолф в начинанието му. През 1924 г. и брат му Рудолф също се включва в бизнеса. На Олимпиадата в Берлин през 1936 г. много от атлетите се явяват с обувки по модел на Ади Даслер, сред които е и Джеси Оуен.

След време Рудолф се отцепва от брат си и създава фирмата "Пума" (Puma). След скандал между синовете на Адолф, единият от тях - Хорст, поставя началото на друга все още съществуваща голяма компания - "Арена" (Arena), която произвежда облекло за плуване.

Марката "Адидас" става световноизвестна с победата на германския отбор на световното футболно първенство в Берн през 1954 година. Неговите футболисти използват обувки на Даслер, на които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция. Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си световен концерн.

Запазени марки на фирмата са популярните три линии и логото с трите листа (Trefoil), което символизира олимпийския дух, който обединява трите континентални плочи.

От 1970 г. всички световни футболни първенства биват неизменно спонсорирани и от "Адидас". Освен това компанията притежава и 9.1% от акциите на ФК "Байерн" - Мюнхен.