Днес е денят на левичарите

40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари

Днес е денят на левичарите

Интересни факти за левичарите:



20% от членовете на МЕNSA /организацията на хората с най-висок коефициент на интелигентност/ са левичари.

15% от хората по света са левичари.

Мъжете левичари са два пъти повече от жените левичари.

Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40 процента от страдащите от това заболяване са именно левичари.

Политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци.

Много левичари имат невероятни музикални заложби и перфектен слух.

Дълго време се смяташе, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 г. опровергава това твърдение, но същевременно показва, че принципно левичарите пият по-често.

40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.

Сред хората с високо образование мъжете левичари са с 26% по-богати от мъжете, служещи си с дясна ръка.

Ако и двамата родители са левичари, има 50% шанс детето им също да е левичар.

Повечето женски котки са десничари, докато повечето котараци – левичари.

Левичарите мразят свързаните към електричеството таблети дори повече от десничарите.

Левичарите се справят с видеоигрите по-добре от десничарите.

Според ислямските закони човек няма право да докосва половите си органи с дясната ръка. В резултат на това когато ходят до тоалетната, мюсюлманите ползват тоалетната хартия с лявата.

Някои видове, като например голямото жълтокачулато какаду, са изцяло левичари. Папагалите също така използват предимно левият си крайник.

Рицарите левичари са имали предимство при нападението на средновековни замъци. Стълбищата са се виели по посока на часовниковата стрелка. Съответно замах с дясната ръка е далеч по-трудно осъществим.

Когато човек работи с лявата си ръка, неговият слух е много по-чувствителен към бавно променящи се звуци. Съответно възприема речта по по-различен начин в зависимост от това коя ръка използва в конкретния момент.

Колкото по-възрастна е дадена жена, толкова по-голяма е вероятността детето, което очаква, да е левичар.

При левичарите пубертетът започва с 4-5 месеца по-късно.

Левичарите използват дясната си ръка много по-често, отколкото десничарите своята лява ръка. Само 50% от левичарите направляват компютърната мишка с лява ръка.

Четирима от петимата, разработили MacBook, са левичари.

Наполеон, който е бил левичар, не е обичал да маршируването вляво на пътя. По този начин неговите войници са могли да носят оръжието си в дясната ръка. Освен това е карал своите армии, както и тези, които е побеждавал, да маршируват вдясно. Именно поради тази причина в някои държави се шофира отдясно.

Знаете ли, че думата „ляв“ има негативна конотация. На латински sinister означава „ляв“ и „зъл“, докато на санскрит съществува една и съща дума за „ляв“ и „порочен“.

Всеки девети човек в света е левичар? В света на „Семейство Симпсън“ пък всеки трети. Дори аниматорът Мат Грьонинг – създателят на въпросният анимационен сериал - е левичар.