Община Генерал Тошево прибра 4 медала от събор в Копривщица

Община Генерал Тошево прибра 4 медала от събор в Копривщица
Снимка : Община Генерал Тошево - Вокална група "Кардамки"
Хиляди българи и чужденци от четири континента се качиха в местността "Войводенец", за да се насладят на изпълненията от събора на народното творчество

На 5, 6 и 7 август се проведе XII-тото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Тази година той премина под мотото „България пее в Копривщица“. На шест сцени, пръснати по ливадите в местността "Войводенец", над 6500 изпълнители от 28 административни области на страната участваха във фолклорната надпревара през трите дни на събора. Хиляди българи и чужденци от четири континента изкачиха пеша височината, за да се насладят на техните изпълнения.


На най-големия събор в България, Община Генерал Тошево беше представена от два фолклорни състава и двама индивидуални изпълнители - Вокална група „Кардамки” (НЧ „Пробуда – 1941” – с. Кардам), ГАФ „Черноочки“ (НЧ „Стефан Караджа -1941“ - с. Чернооково), Преслава Галинова (НЧ „Стефан Караджа - 1942 г.“ - с. Малина) и Евгени Добринов (НЧ „Светлина – 1941“ – гр. Генерал Тошево).


Всички представители на Общината се завърнаха с медали за доброто си представяне:


Грамота и златен медал


- Вокална група „Кардамки” (НЧ „Пробуда – 1941” – с. Кардам)


- Преслава Галинова (НЧ „Стефан Караджа - 1942 г.“ - с. Малина)


Грамота и сребърен медал


-  ГАФ „Черноочки“ (НЧ „Стефан Караджа-1941“- с. Чернооково)


Грамота и бронзов медал


- Евгени Добринов (НЧ „Светлина – 1941“ – гр. Генерал Тошево).


Със запис в БНР на изпълненията на събора в Копривщица беше отличена Преслава Галинова.


Националният събор на народното творчество Копривщица се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+