Жители и гости на с. Рогачево излязоха на протест заради системно безводие

Заради 15-дневно безводие, днес жители и гости на с. Рогачево излязоха на протест с искане да бъде решен проблема, който по думите име от над 40 години.

Жители и гости на с. Рогачево излязоха на протест заради системно безводие



С викове „Искаме нов водопровод“ и плакати с надписи „ „Морето е близо, но не става за пиене“, „20 дни без вода, 20 години е така“ и „Къде е ВиК“, недоволните граждани спряха движението по пътя за КК „Албена“. 


Сред протестиращите беше Николай Ангелов, който живее в с. Рогачево от 56 години. „В 21 век, в разгара на лятото едно курортно селище да стои дни наред без вода, това аз не мога да си го обясня. Обръщам се към управляващите да обърнат внимание. От 56 години живея в Рогачево, всяко лято се получава това нещо, не знаем причината. Нашите искания са да се вземат мерки и да се оправи водопреносната мрежа, да нямаме проблем“ – заяви той.

„Не мога да намеря майстори, които да поправят уредите вкъщи, защото тази вода, която спират и пускат идва с пясък и не знам още какви примеси, на мен всичките ми кранове трябва да дойде някой да ги поправи. Това застраховка не го покрива, плюс това всеки ден трябва да ходим да купуваме вода за пиене и миене, което допълнително оскъпява бюджета ни“ - каза Виолета Денбакър.  

Мария Гандева е родом от с. Рогачево, където в момента живее нейната 88-годишна майка.  „Тя трудно понася този проблем. Той е многогодишен, хората досега са били много толерантни и очакващи, че държавата ще се погрижи, тъй като държавните органи знаят за проблема, но никой досега не се отзова да помогне на това село. То става вече курортно селище с много туристи и поради остарял водопровод, напукан, постоянни аварии, селото последно време остана 15 дни без вода. По хотелите туристи отказват резервациите си. Излязохме днес, за да кажем „Стига!“, търпението ни се изчерпа. От тук нататък управляващите трябва да знаят, че всеки пък, когато водата спре, ще бъдем тук“ – каза тя.

Албена Теохавиева заяви, че гражданското и конституционно право за непрекъснат достъп до вода на гражданите на селото е нарушено. „Ние като граждани освен, че си изпълняваме задълженията, имаме права, които дълги години бяха потъпквани. От 40 години го има този проблем, просто е недопустимо в период на пандемия. По телевизията непрекъснато тръбят, че трябва да се спазва хигиена, а за каква хигиена говорим без вода“ – каза още тя.

Даниела Тонева живее от 12 години в с. Рогачево. „Проблемът е постоянен, засилва се през лятото, не можем да търпим повече това. Отношението на длъжностните лица във ВиК също е нетърпимо. Чашата на нашето възмущение вече преля“ – каза тя.

Макар днес в с. Рогачево водата да е потекла от чешмите, жителите на селото са готови на нови протести, ако тя отново бъде спряна.