Добруджанският съюз на зърнопроизводителите ще поиска дерогация на опалване на стърнища и обеззаразяване на семена на слънчоглед и царевица

Във връзка с проблема с ливадната пеперуда, Добруджанският съюз на зърнопроизводителите ще поиска дерогация на опалване на стърнищата и обеззаразяване на семена на слънчоглед и царевица. Това заяви пред журналисти днес председателят на съюза Радостина Жекова.

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите ще поиска дерогация на опалване на стърнища и обеззаразяване на семена на слънчоглед и царевица

По думите й Държавата в лицето на БАБХ не си е свършила работата във връзка с проблема с ливадната . „В местните структури на Растителна защита беше подадено своевременно от колеги, че има проблем. В София им отне 6 дни да разпишат три листа хартия. Българският земеделец не може да пръска цъфтяща растителност, съобразно закона за опазване на пчелите.  В момента има трето поколение, имаме огромни проблеми и с царевицата и това е благодарение на позеленяване на политиката, която Европа води. Ще си платим всички, затова че сме зелени. Не казвам, че не е правилна политиката, но има ситуации, в които държавата трябва да предприеме адекватни мерки“ – каза Жекова. 



Добруджанският съюз на зърнопроизводителите през Националната асоциация ще поиска дерогация на опалване на стърнища и дерогация за обеззаразяване на семена на слънчоглед и царевица. „Това ще ни даде глътка въздух и ще ни спаси от неприятели“ – категорична беше тя. 

Опасенията й са , че в момента, в който ливадната пеперуда приключи със слънчогледа, тя ще се прехвърли на царевицата и на пшеницата. Следващото голямо нападение се очаква в полезащитните пояси.