Внимавайте с избора на вино за празниците

Изборът на правилната бутилка вино, ако не познавате добре вината, може да бъде нещо като минно поле при големия избор на българския пазар. Това предупреждават от Изпълнителна агенция по лозата и виното, обръщайки се към потребителите във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници.

Внимавайте с избора на вино за празниците
Експертите съветват потребителите да не се подвеждат по супер атрактивно звучащи оферти или дизайн на бутилката.

По-добре отделете няколко минути в събиране  на информация, която може да разшири възможностите за опит. Когато търсите вина, отделете време поне за прочитане на етикета - година на производство, категорията на продукта (трапезно; регионално; качествено вино), съдържание на алкохол, реколта, производител и др.

Разбира се, при избора на вино се ориентирайте и от това какво ще хапвате по Коледа.

Различните вина допълват различните храни, така че, ако се купува вино, за да придружава хранене, то е препоръчително да се направи малко проучване, за да се определи кои вина се комбинират най-добре с храната, която ще се консумира, препоръчват от агенцията по лозата и виното.

От там смятат, че най-сигурно е да се купуват вина от утвърдени винопроизводители и търговци. Риск за здравето е закупуването на вино и продукти от съмнителни търговски обекти, а продажбата на наливни вина у нас е забранена.

В случай, че потребителят се усъмни в качеството на закупеното вино, ИАЛВ съветва да запазите касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта с пълно съдържание и да подадете сигнал до ИАЛВ на телефон: 02 9708 111.