Пиромания: Куката излезе невинен за палежите

Обвиненият за 3 палежа на коли Владислав Николов-Куката, бе освободен от ареста само срещу “подписка”, след като Софийският градски съд реши, че срещу него няма никакви доказателства освен следите от бензин по ръцете.

Пиромания: Куката излезе невинен за палежите
Втори задържан за палежи на коли в София излезе на свобода.

Софийският градски съд пусна от ареста Владислав Николов-Куката с най-леката мярка за неотклонение “подписка”, след като прецени, че срещу него няма събрани почти никакви доказателства.

Николов бе задържан за палежите на 3 автомобила в столичния кв. “Захарна фабрика” на 12 декември. Според полицията младият мъж, който е и наркозавизим, се държал неадекватно по данни на свидетели, след като сам позвънил на 112 за пожарите и след това слязъл пред блока.

Съдът обаче не се съгласи с изложените от разследващите доказателства, които се сториха пък достатъчно на Софийския районен съд, за да остави Куката зад решетките.

"Няма достатъчно доказателства за авторство. Единственото и то косвено доказателство са следите от бензин и дизелово гориво, открити след вземане на натривки от ръцете на обвиняемия”, заявиха в определението си от съда.

Според магистратите обаче следи от бензин може да останат по ръцете на Куката при най-различни обстоятелства. Той твърдял, че часове по-рано е зареждал на бензиностанция, но пък колата му била на газ, което не било в негова полза. Въпреки това обаче съдът не можел да приеме, че щом има бензин по ръцете му, значи е подпалил колите.

Свидетели казвали, че се държал неадекватно, което също не е доказателство, а от проверките за отпечатъци или следи по дрехите му, нямало съвпадения.

“Нямам нищо общо с палежите”, заяви пред съда Николов. В залата бяха и родителите му, за да чуят дали синът им ще излезе от ареста за Коледа.

Адвокат Петър Величков, който защитава Куката заяви, че той има нужда от лечение, защото е наркозависим. Една от причините да бъде задържан според него е именно тази. Освен това Николов бил в изпитателен срок, след като имал условна присъда за кражба на радиатор, оценен на 54 лева.

Той става вторият освободен от ареста за палежите на коли в София.

Преди него срещу "парична гаранция" от 1700 лева бе пуснат Радослав Стоянов, който обаче е признал вината си, след като се е съгласил да плати щетите. Зад решетките остава само Юлиян Ковачки, срещу когото полицията разчиташе силно на самопризнанията му, които обаче се оказа, че няма да послужат в съда, защото протоколът не бил подписан нито от него, нито от адвокат.