Наблюдава се нападение от ливадна пеперуда по слънчогледа, но това няма да се отрази на реколтата

Масово нападение от ливадна пеперуда се наблюдава през последните седмици в посевите от слънчоглед и царевица, но това няма да се отрази много неблагоприятно на реколтата, заяви пред Добрич онлайн селекционерът по слънчогледа към ДЗИ Галин Георгиев.

Наблюдава се нападение от ливадна пеперуда по слънчогледа, но това няма да се отрази на реколтата

По думите му за първи път се наблюдава нападение с такива обеми. 



„Според някои специалисти това е ливадна пеперуда. Не съм го наблюдавал на живо, но по повредите, които виждам най-вероятно е точно това и засяга не само слънчогледа, но и царевицата. По данни на хората, с които съм разговарял, това се наблюдава в началото на техните полета и особено там, където около посевите има люцерна или други фуражни смески. Според мен не е нещо фатално, което да притеснява земеделците или да компрометира реколтата” – каза Георгиев.

Нападението от ливадната пеперуда се наблюдава само в началото на полетата – на около 15-20 метра, но според специалистът е късно да се пръска с каквото и да е, а и няма смисъл. 

„Явно има каламитет в развитието на тази пеперуда. През определен период от време някой вредител се развива много интензивно и нанася повреди по културите, както е при скакалците, които също не са всяка година, а през определен период от време нападат и унищожават.  Така е и при болестите, тази година също се наблюдаваше много мана по слънчогледа, от 4-5 години не беше се наблюдавала, но тази година имаше много” – сподели още той. 

По думите на Галин Георгиев досега ливадната пеперуда не се е появявала при слънчогледа така масово, затова и няма голям опит в борбата с нея. Той е категоричен обаче, че няма да бъде компрометирана реколтата и изрази надеждата си, че няма да има проблеми с пеперудата в бъдеще. 

„През определен период от време ще се появяват такива вредители и болести по слънчогледа. Това е свързано до голяма степен и с безразборния внос на семена от чужбина, няма кой знае какъв контрол. Вкарват се масово хибриди със съмнителни показатели и качество” – каза още Георгиев. 

По думите му, като изключим появата на ливадната пеперуда, слънчогледът е в добро състояние. „Наблюдава се малко засушаване в последните 2 -3 седмици, но засега реколтата се очертава да бъде добра. Подобно на пшеницата няма да е като миналата година, но ще бъде съвсем прилична и достатъчна” – каза в заключение Галин Георгиев.