Главният прокурор: Носенето на гориво не може да е престъпление

Главният прокурор Борис Велчев отхвърли предложенията на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов за законодателни промени, които да позволяват арестуването на хора, които пренасят гориво.

Главният прокурор: Носенето на гориво не може да е престъпление
Хората, които пренасят туби или бутилки с бензин, не може да се приемат за престъпници и да бъдат арестувани. Това е позицията на главния прокурор Борис Велчев, който категорично отхвърли предложението на премиера Бойко Борисов за законодателни промени, които да криминализират пренасянето на гориво.

До тази идея се стигна след поредицата палежи на автомобили в София и страната. МВР обаче имаше затруднения до първите арести на подпалвачи, като според премиера Бойко Борисов проблемът при тези престъпления е, че извършителите трябва да бъдат хванати на място.

Според Борисов Наказателният кодекс е неефективен, защото не позволявал на полицията да задържа заподозрени подпалвачи, ако те не са заловени на местопрестъплението.

"Няма член в НК, по който да го обвиниш, трябва да го задържиш в момента на палеж, затова с вътрешния министър Цветан Цветанов коментирахме законодателни промени", заяви наскоро Борисов и допълни, че заловените преди десетина дни четирима души, носещи бутилки със запалителна течност, са били освободени, тъй като единият казал, че ще си пали колата, а другият – печката.

В сряда пък вътрешният министър Цветан Цветанов заяви в ресорната парламентарна комисия, че МВР ще изисква информация от бензиностанциите за хора, които купуват бензин в туби, защото може да са потенциални подпалвачи.

„Действащият наказателен кодекс и методиките за разследване на палежи дават достатъчно възможности да се мине и без това предложение”, категоричен бе днес обаче главният прокурор Борис Велчев. Той дори насърчи действията на МВР като припомни, че има задържани за палежите, а през изминалата нощ не е имало нови случаи.