Фолклорен събор "Текето" отбелязва своя 25-годишен юбилей

Регионалният фолклорен събор „Текето“ празнува своя двадесет и петгодишен юбилей.
Устоял през годините, съборът на Текето се превърна в емблема на община Крушари, място, на което на самодейни певчески групи, танцови състави, индивидуални изпълнители – певци и музиканти, представят добруджанския фолклор в неговата пъстрота и многообразие.

Фолклорен събор "Текето" отбелязва своя 25-годишен юбилей

Фестивалът е разпознаваема сцена с родолюбивата си мисия да съхранява, разпространява и развива българското народно творчество в неговото многообразие, богатство и колорит.




Съборът е включен в Културния календар на Министерството на културата. Организатори са община Крушари, НЧ ”Йордан Драгнев -1894” - с. Крушари, кметство – с. Александрия. Професионално жури оценява и класира всички изпълнения, като най-добрите ще получат парични и предметни награди, плакети, грамоти, осигурени от община Крушари.


Регионалният фолклорен събор е с конкурсен характер.

 За пръв път ще се проведе и фотоконкурс за най-сполучлива снимка, "Лицето на Текето", уловила духа на фолклорния събор, като запечатаните в снимки моменти трябва да бъдат изпратени на електронната поща на община Крушари до 5-ти август с посочване на автор и координати за обратна връзка. Един участник може да изпрати до 5 снимки.

Съборът ще се състои на 30.07.2022г.