ВУМ в Добрич предлага вече и програми за учители

Международният колеж в Добрич към Висшето училище по мениджмънт – Варна вече предлага и педагогически специалности.

ВУМ в Добрич предлага вече и програми за учители

„Доста уникален е начинът, по който тръгнаха нашите структури - Международния колеж към ВУМ – Варна, гимназия „Райко Цончев” и училище Монтесори. Още преди 30 години започнахме с висшето училище, тогава Българо-холандски проект. По-късно прераснахме в международен колеж и от 2015 сме вече Висше училище по мениджмънт. Стана така, че това училище до голяма степен оправдава името си на международно училище, имайки студенти от над 50 държави” – сподели ректорът на ВУМК – Добрич Тодор Радев. 


По думите му, в последните години висшето училище бележи ръст на студентите, но той е основно във Варна, докато в Добрич студентите намаляват. Това се дължи главно на пандемията от Ковид-19. „ По време на ограниченията чужденците трудно идваха у нас. Използвахме този прозорец през лятото, имаме от 5-6 университета студенти, които идват да учат лятна магистърска програма. Те са основно от Азия. Планът за другата година е отново да търсим чужденци, тъй като българите като чуят за избор между Варна и Добрич избират големия град” – сподели още Радев. 

През есента се очакват отново голям брой чуждестранни студенти. 

„Специално за Добрич сме направили намаление на цените на половина, осигурили сме 10 стипендии за нашите специалности. Отделно снижихме изискването за английски език. В Добрич имаме една уникална програма за учители – педагогически профил. За пръв път частно училище ще готви преподаватели” – каза още ректорът. 

През учебната 2021/2022 година вече има студенти, които се обучават в педагогическите специалности. Първите студенти са, както по педагогика на обучението по хотелиерство и ресторантьорство, така и по педагогика на обучението по икономика и мениджмънт.Това, което целят от висшето училище, е да отговорят на глобалните нужди на бизнеса. Студентите няма да се обучават единствено и само за старт в една професия, а по-скоро ще се готви едновременно за старт. в т.н. „успоредни кариери”.