28 юни – Световен ден на ЛГБТ общността

На 28 юни се чества Световният ден на ЛГБТ общността (лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните).

28 юни – Световен ден на ЛГБТ общността

Движението има три основни предпоставки: че хората трябва да се гордеят със сексуалната си ориентация и/или полова идентичност, че сексуалното разнообразие е дар и че сексуалната ориентация и полова идентичност са вродени и не могат да бъдат променяни.
ЛГБТ флагът или още флаг на дъгата е отличителен символ на гордостта на общността и е в употреба от 70-години на 20 век. Цветовете отразяват разнообразието в ЛГБТ общността и флагът често се използва като символ в ЛГБТ шествията, парадите, както и протестите за ЛГБТ права. Той идва от САЩ, но днес се използва международно. Нарисуван е от художника Гилбърт Бейкър през 1978 година. Дизайнът претърпява няколко ревизии, заради наличността на платове за цветовите фрагменти. От 2008 година най-честият вариант е с шест ленти, обикновено хоризонтални, като червената е най-отгоре и цветовете са подредени, така че да приличат на естествена дъга.

Символите на ЛГБТ общността включват флага-дъга, гръцката буква ламбда и розовия триъгълник, който получава ново, преосмислено значение. Оригиналните значения на отделните цветове, според създателя Бейкър, са: розов – сексуалност, червен – живот, оранжев – здраве, жълт – светлина, зелен – природа, тюркоазен – магия/изкуство, индиго – ведрина/хармония, виолетов – дух.

Непосредствен катализатор на това движение е бунтът в Стоунуол Ин от 28 юни 1969 г. в град Ню Йорк. Терминът „гей-прайд“ е въведен от Лий Крег Шунмейкър във връзка с отразяването на бунтовете от Стоунуол Ин. В ранната сутрин на 28 юни 1969 година в Ню Йорк се провежда така нареченият бунт, повод за който били непрекъснатите нападения и гонения от страна на органите на реда срещу барове и заведения, посещавани предимно от хомосексуални клиенти. Последици от този бунт са няколкодневни улични сблъсъци между хомосексуални и полиция. Така по случай първата година от бунта, в Ню Йорк е основана гражданска организация под името „Christopher Street Liberation Day“ (от англ. Освободителният Ден Кристофър Стрийт).