Жители на осем села излязоха на протест днес заради лошото състояние на пътния участък Добрич-Лясково-Житница

Недоволните граждани издигнаха плакати с надписи „Защо плащаме винетки”, „И ние имаме право на нормални пътища”, „И ние живеем в България”, „Стига лъжи! Искаме действия”.

Жители на осем села излязоха на протест днес заради лошото състояние на пътния участък Добрич-Лясково-Житница



Жителите на селата Козлодуйци, Лясково, Житница, Камен, Черна, Тянево, Крагулево, Пчелник излязоха днес на протест заради окаяното състояние на пътя Добрич-Лясково-Житница. 18-километровият участък е с компрометирана пътна настилка от десетилетия и се нуждае от неотложен ремонт.


Това не е първият протест, на който излизат жителите на осемте села, заради състоянието на пътния участък. Протести е имало през 2016 и 2018 година, но по думите на недоволните граждани резултат няма. 


За да подкрепи протестиращите към протеста се присъедини и кметът на общината Соня Георгиева. „Каквото и да кажа като кмет на общината, ще е малко. Ние като общинска администрация и аз лично като кмет подкрепяме всеки един от протестиращите. Действително това е третия организиран мирен протест на жителите на тези населени места. Преди няколко месеца беше депозирана подписка от над 500 жители от този район в Областната администрация. От страна на общината мога да ви уверя, че сме сигнализирали многократно както Областното пътно управление, така и Областната администрация и МРРБ. Правят се обещания и дотам. Виждате какво е състоянието на пътя. Положението вече е нетърпимо и смея да кажа, че е подигравка с жителите на общината” – заяви тя. 

В общината има регистрирани 682 автомобила на жителите от тези 8 населени места, като една част са леки коли, а друга – товарни. 

В протеста се включиха и няколко чужденци, живеещи в околните села. Джон Макконъл е от Шотландия, от 5 години живее в с. Тянево, като в населеното място пребивават още шестима шотландци – негови приятели и роднини. „Тук съм заради пътя, целият е в дупки, беше ни обещано да бъде оправен, но в последните две години нищо не беше направено. Не съм виждал такива пътища в моята страна, там ги ремонтират много бързо, веднага щом някой подаде сигнал, някой идва и започва ремонт” – сподели той и допълни, че заради дълбоките дупки колата му често се чупи, а ремонтите не са евтини.  Валъри Алън също живее в Тянево, тя сподели, че обича България, тук е спокойно, хората са добри, но не харесва, че държавата нехае за своите хора и за проблемите им. 

„Наскоро щеше да има инцидент с моето семейство. С дъщеря ми и съпругата ми пътувахме, малко преди завоя срещу мен имаше камион, аз нямах къде да избягам, влязох в такава дупка, че еърбеците ми се отвориха, не ми се мисли, какво щеше да стане ако беше се отворил този на волана. Трябва ли да има фатален случай, че някой да ни обърне внимание?” – попита Красимир Виденов от с. Житница.

Д-р Димитър Нинков оказва медицинска помощ в седем села в района. „Работя от 20 години в този район и всяка седмица  пътувам от Добрич и обратно, счупих 2 коли, а да не говоря за изкривените джантите и спуканите гуми. Преди години оправиха пътя между Лясково и Житница, но насам не го направиха. Надяваме се да няма спешни случаи, защото Бърза помощ често отказва да дойде заради лошия път, а хората се нуждаят от медицинска помощ, освен тази, която аз давам ежедневно. Нашата молба е да се направи нещо за този път, редно е” – сподели той. 

Бахар Сервет е от с. Козлодуйци, тя беше довела на протеста малкия си син, който посещава детска градина в Добрич. Пътят изобщо не е хубав, има дупки навсякъде и трудно се разминаваме с колите. Чудим се коя дупка да избегнем, че да не влезем в по-голяма. Малкият ходи всеки ден на детска градина в Добрич и ми се налага да пътувам, което за мен не е никак лесно” – сподели тя. 

Недоволните граждани ще изпратят и декларация във връзка с лошия път до МРРБ, председателя на УС на АПИ и областния управител на областта. Те заплашиха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им, протестите ще продължат и няма да са мирни.