Откриха Паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение в село Кардам

На 12 юни, когато село Кардам празнува своя празник, беше открита Паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение и Втората световна война жители на селото и съседните му населени места.

Откриха Паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение в село Кардам

На събитието присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на село Кардам Георги Събев, председателят на Общинския съвет Яна Бонева, областният управител Галин Господинов, роднини на загиналите и гости.


Идеята за паметната плоча възниква през 2020 година, а за поставянето и има взето решение на Общински съвет – град Генерал Тошево. Съгласно Закона за военните паметници, проектът за поставянето и е одобрен от Областна комисия „Военни паметници“ и от Министерството на отбраната. На паметната плоча са изписани имената на осем жители на селата Кардам, Огражден и Чернооково, загинали в Баланската, Междусъюзническата или Втората световна война. Това са: редник Йордан Петков, редник Велико Карастоянов, редник Киро Димитров, редник Герасим Костадинов, редник Димитър Иванов, редник Димо Христов, редник Костадин Костадинов (посмъртно произведен в звание подофицер) и ефрейтор Мартин Чумаченков.

Всички те бяха почетени с минута мълчание, свеждане на глава и поднасяне на цветя и венци пред плочата, в израз на благодарност пред техния подвиг и пред героизма им за това, че са отдали живота си за свободата и независимостта на скъпото ни отечество. Защото тези хора олицетворяват величието и са се превърнали в символ на борбата и стремежа към свобода.