Махат силикона на 30 хиляди французойки

Френските здравни власти откриха дефектен имплантант на местна компания, който може да бъде опасен.

Махат силикона на 30 хиляди французойки
Здравните служби са категорични, че всички, които са си сложили имплантанти произведени от PIP (Poly Implant Prothese) трябва да ги премахнат незабавно, защото са опасни за здравето. Според в „Либерасион” мярката ще засегне над 30 000 жени.
 
Властите във Франция установиха, че компанията използва за производството на имплантанти и протези силиконов гел, който не е получил разрешение от здравното ведомство. Субстанцията се разкъсва в прекалено много случаи и е ненадеждна. Заради многото засегнати случаи френското правителство формира комисия, която да разследва случая.
 
Властите се сезираха, когато над 2000 жени подадоха оплакване заради нередности срещу фирмата. Полицията дори е образувала криминално производство. До този момент са регистрирани осем случая на рак на гърдата на жени със силикон от PIP.
 
Силиконът произвеждан от френската компания е един от най-евтините и се изнася и в чужбина. Голям пазар е Великобритания, където повече от 50 000 жени са си увеличили бюста с опасното вещество.