Грижа за пчелите през юни

Този летен месец е доста интензивен за пчеларя.

Грижа за пчелите през юни

Пчелите вече са развити напълно, плодникът е изцяло пълен с пчели-работнички и търтеи, пило, мед и прашец, а магазините вече са сложени. В по-ниските райони вече е изваден и първият мед, главно от акация, рапица и еспарзета.



Температурите през месец Юни обикновено са от 10 до 37-40 градуса, като през месеца има краткотрайни, но бурни валежи. Продължава отделянето на восък и пчелите започват да натрупват все повече мед. Опасността от роене на пчелите е много голяма, затова трябва пчеларят да бъде внимателен и наблюдателен.

През юни настъпва главната паша от ливадите и пасищата. Цяфтят последователно и липите – едролистна, дребнолистна и сребриста, от които при висока въздушна влажност пчелите могат да съберат много мед. По синорите зацъфтяват жълтата и бялата комунига, прешленския конски босилек, лисичата опашка, ранилистът, овчарският босилек и др. По високите райони започват да цъфтят теснолистата върбовка, риганът, и чубрицата, а по влажните места – здравецът, капелата и ментата, пише pchelari.com.

От културните растения продължават да цъфтят еспарзетата и звезданът и започват да цъфтят люцерната, резенето, конопът, анасонът, баклата, тиквите, дините, пъпешите, фацелията, тютюнът.

През юни цъфтят и жасминът, амфората, птичето грозде, китайският мехурник, каталпата.

През втората половина на месеца в отделни райони започва да цъфти слънчогледът.

Състояние на пчелните семейства

Те са в пълното си развитие и готови да използват главната паша. През юни обаче се проявява най-често роевият инстинкт, затова пчеларят трябва да бъде внимателен и добре подготвен.

Пред настъпващия медосборен период пчеларят трябва да направи преглед на пчелните семейства и да им постави магазини и корпуси, ако това не е сторено до тогава.