Областният управител се поклони пред паметта на загиналите в Дуранкулашките бунтове

Жителите и гостите на Шабла и Дуранкулак почетоха 122-рата годишнина от селските бунтове, довели до премахване на натуралния десятък

Областният управител се поклони пред паметта на загиналите в Дуранкулашките бунтове

Областният управител Галин Господинов взе участие в тържественото отбелязване на 122-рата годишнина от селските бунтове, известни още в историята като Дуранкулашки, защото първо жителите на Дуранкулак се противопоставят срещу въвеждането на натуралния десятък.



По традиция гостите на събитието, организирано от Община Шабла и кметство Дуранкулак, се поклониха пред паметника в местността Грекова могила, след което венци и цветя бяха поднесени и в центъра на село Дуранкулак, където се издига паметник, напомнящ за селските бунтове.

Преди това венци и цветя кметът на общината и екипът му, председателя на Общинския съвет в Шабла, членове на земеделски партии и организации, жители на морската община поднесоха и на паметника, който Общината и Инициативен комитет вдигнаха в памет на загиналите при кървавото потушаване на бунтовете в центъра на Шабла. Цвете на признателност положи и областният управител Галин Господинов.