Йордан Йорданов: Вярвам, че силата на науката и образованието са ценност и днес!

Хиляди добричлии и гости на града, сред които официални лица, ученици, учители, културни дейци и граждани се включиха в шествието днес по повод 24 май

Йордан Йорданов: Вярвам, че силата на науката и образованието са ценност и днес!

В емоционалното си слово пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, кметът на град Добрич Йордан Йорданов каза:


"Всяка година на тази дата, изразяваме своята почит към великото дело на братята Кирил и Методий и техните ученици. Тази година повече от всякога трябва да си дадем сметка, че в думите е силата. 

Преди 150 години в Добрич е създадено първото класно училище. Днес възпитаниците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ носят знамената на празничното ни шествие и предават завета на следващия випуск.

Преди 150 години, нашите предци са разбирали много добре каква е стойността на знанието и просветата. Те са разбирали колко пагубно е невежеството. Учителите са били носени на ръце, а млади и стари с уважение са произнасяли думата даскал. 

Днес имаме училища и прекрасни учители, но правим ли достатъчно да спечелим битката с невежеството? Вярваме ли в силата на науката и образованието? 

Вярвам, че силата на науката и образованието са ценност и днес! Вярвам, че е така заради добрите учители, съхранили силата на думите чета, образовам, уважавам!

Буквите, знанието и просветата са ни спасявали в тежки и мрачни години на безправие и деспотизъм. Превели са ни през византийско владичество, турско робство, а нас добруджанци и през румънска окупация. 

Днешният ден е важен и ценен, защото носи посланието на хилядолетния завет към нас толкова добре изразен от Стоян Михайловски – 

„Науката е слънце, което във душите грей! Народността не пада там, дето знаньето живей!“.

Затова в днешните объркани времена именно просветата, културата и Знанието са пътя, който трябва да следваме в търсене на разбирателство и уважение един към друг. 

Честит празник! "