С шествие и музикална програма Генерал Тошево празнува 24 май

С традиционно празнично шествие, започнало пред сградата на Историческия музей и завършило на площад „Бялата лястовица“ до скулптурната композиция със същото име, град Генерал Тошево отбеляза честванията по повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С шествие и музикална програма Генерал Тошево празнува 24 май

 В празничния парад се включиха повече от 400 души – деца от трите детски градини в града, ученици от трите училища, абитуриентите от Випуск’2022, културните дейци от НЧ “Светлина – 1941”, служителите на Общинска администрация и много граждани, съобщават от общинската администрация.


Както традицията повелява вече няколко години, тържеството започна с вдигане на националния флаг на Република България под звуците на химна на страната ни. Веднага след това поздравителни адреси към всички присъстващи поднесоха Валентин Димитров – кмет на Община Генерал Тошево и представители на СУ „Никола Й. Вапцаров“ и ПГ по земеделие „Тодор Рачински“.

Официалната част беше последвана от празнична програма, в която жителите на Генерал Тошево имаха възможността да се насладят на най-добрите изпълнения на децата от школите по изкуства към НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево и Център за работа с деца.

По традиция в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в цяла България се провеждат празнични шествия и тържества. Празникът става официален през 1957 година, но отдаването на почит към делото на Кирил и Методий започва през далечната 1851 година, когато по инициатива на Найден Геров е проведена церемония в класното училище в Пловдив. От 1857 година празникът става традиционен за всички български училища.