Държавата ще заплати разходите на хотелите, приели украински граждани

Почти пълни са хотелите, заявили желание да настанят украински бежанци. Три са държавните бази, но в тях все още няма настанени украинци. Това съобщи областният управител на Добрич Галин Господинов.

Държавата ще заплати разходите на хотелите, приели украински граждани

На около 80% са запълнени местата в хотелите в област Добрич, приемащи украински граждани, бягащи от военния конфликт.  По думите на областният управител  към момента се готвят да отворят и други хотели. Три са държавните почивни бази, които работят в областта – в с. Кранево, Фиш-Фиш и Климатично училище в Балчик. Те са с капацитет 512 места. В тях към момента няма настанени украински бежанци.



Държавата ще компенсира на 100% хотелиерите, приютили украински бежанци. Разходите, които са направени до настоящия момент, ще бъдат заплатени в края на месец април.  По думите на Галин Господинов, сумата от 40 лева на човек, до голяма степен вече е изплатена.  На въпрос, дали ще бъдат компенсирани и първите хотели, които приеха бежанци у нас, областният управител коментира: "На 100 процента ще бъдат компенсирани всички хотели, независимо от това, че първоначално не е бил задействан механизма за временна закрила на украинските граждани". 

До средата на месец май ще се реши, дали украинците ще бъдат преместени в зимни курорти и държавни бази във връзка с настъпващия летен сезон.