Над 9 000 документа за временна защита на украински граждани са издадени в област Добрич

5785 души са получили временна на ГКПП Дуранкулак, а в поделенията на ОД на МВР - 4036.

Над 9 000 документа за временна защита на украински граждани са издадени в област Добрич

На граничния пункт, със съдействието на БЧК, са осигурени вода, пакетирана храна и топли напитки. Нужни обаче са доброволци. Това заяви пред журналисти днес областният управител Галин Господинов. 



„Организацията, която държавата е създала е работещ механизъм и има много добра координация на всички нива, въпреки това ние сме в състояние да противодействаме на злоупотреби. Украински туроператори и автобусни превозвачи мамят хора срещу заплащане с уверение за безплатно настаняване и ги водят у нас. Няма как държавата да предвиди колко души ще дойдат на Дуранкулак, при условие, че има и недобросъвестни участници в процеса. Тази война поставя всички в изпитание и това е криза, с която в движение всички заедно се справяме, спазвайки правилата не считам, че в такъв момент трябва да се поддаваме на емоции и да поставяме квалификации. Вярвам, че чрез обединени усилия ще бъдем по-ефективни” – каза още той.

Господинов допълни, че освен приемането и настаняването на украинци, бягащи от войната, водещ приоритет за него е подобряването на инфраструктурата и живота на жителите на областта.