Грижи за пчелните кошери през април

Грижи за пчелните кошери през април
През април средните месечни температури се повишават бързо като за отделни райони на страната са между 8 и 14°С .

Състоянието на времето през април е много важно за пролетното развитие на пчелните семейства преди главната паша. В този период разцъфтяват всички овощни видове – круша, слива, праскова, череша ябълка, орех и др.;горските видове – върби, тополи, ясен, бук; тревни растения – глухарче, лепка, гергьовче, горска съсънка и др. от които пчелите събират прашец и нектар.


За пчеларите месец април е един от най-интензивните в годината- полагат се грижи за нормалното развитие на пчелните семейства и където е необходимо се разширяват с много внимание да не се простуди пилото – предпоставка за поява на европейски гнилец при внезапно застудяване на времето.


Месец април е подходящ за набавяне на пчелни семейства, за прехвърлянето на разборни и за заселване на многокорпусни кошери. Пчелните семейства трябва да произхождат от здрав пчелин, в който няма заразни болести и не е под карантина. Пчелното кълбо се е разпуснало, яйцеснасянето и развитието на семейството върви усилено. Към края на месеца се извършва основна подмяна на старите презимували пчели с нови.


Появява се и първото търтеево пило


Един търтей изяжда храна колкото за три пчели работнички. Търтеевото пило заема площи в средните пити, където е най-топло и така намалява място за пилото на пчелите 5 работнички.


Отглеждането на голям брой търтеи е фактор за естествено роене. Добрият пчелар трябва да поддържа оптимален брой търтеи необходими за нормалното оплождане в семейството.


Не е необходимо да се бърза с отзимяването


Предварително са подготвени необходимия брой рамки с изградени пити от склада съобразно с броя на пчелните семейства, които ще се прехвърлят така, че всяко семейство да разполага с две изградени пити поне за два корпуса.


Много добро средство срещу роевото състояние е разширяването обема на кошерите рано преди главната паша, при затопляне на времето, както и използването на помощни майки.


При многокорпусните кошери след като двата корпуса са изпълнени с пчели и пило, обемът се увеличава с трети корпус с изградени пити и восъчни основи.


При кошера Дадан-Блат, след като плодникът е изпълнен с пчели, нектар и прашец и има 8-9 пити пило, обемът се разширява като се поставя втори корпус или магазин за залагане на пило.


Пчелните семейства се транспортират от прецъфтелите към насажденията с интензивен цъфтеж или друго подходящо място. За добро опрашване са необходими поне 2-3 пчелни кошера на 10 дка овощна градина.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+