Реколтата от рапица в Добричка област – пред провал

Реколтата от рапица в Добричка област – пред провал
Фермери започват да разорават рапичните ниви, напролет може да оцелеят само 5% от тях.

Сериозна е опасността от провал на посевите с рапица в Добричка област. Земеделските производители са категорични, че 90-95% от рапичните ниви ще бъдат разорани. По данни на областната земеделска служба вече са развалени 15 хиляди декара от маслодайната култура. Засиленият интерес към рапицата като рентабилна култура доведе до сеитба на 338 хиляди дка през тази есен. През предходната стопанска година площите с рапица са били 320 хиляди дка.

Като основна причина за провалената реколта от рапица фермерите сочат продължителното засушаване в края на лятото и началото на есента.
 
Това е оказало неблагоприятно влияние върху качеството на предсеитбената подготовка на полетата. Сушата се отразила върху самата сеитба и оттам върху покълването на растенията, разясни земеделският производител Петър Димитров. Последвалото рязко застудяване също оказало неблагоприятно влияние върху току-що покълналата рапица. Прогнозите на фермера сочат, че тази култура ще презимува само на отделни места в Добричка област. На пролет ще оцелеят само тези рапични растения, получили необходимите валежи след сеитба и достигнали до нужната фаза за презимуване. До 95% от реколтата от рапица обаче ще бъде провалена.

Започналото разораване на посевите с рапица все още е на отделни места в областта. Зимата ще бъде изключително важен фактор за рапичните посеви – колко ниски ще бъдат отрицателните температури, ще има ли снежна покривка и т.н.
 
Масовото разораване на площите предстои през пролетта, когато започне сеитбата на царевица и слънчоглед, прогнозира още Петър Димитров.
 
Според него пшеницата също е закъсняла в развитието си поради същите причини – продължителна суша, неблагоприятни условия за сеитба и рязко застудяване. Тя обаче има възможност да навакса в развитието си. Всичко това обаче ще се отрази върху добива.

До момента в Добричка област са засети близо 1 млн. 114 хил. дка с пшеница.
 
Това е приблизително обичайното количество с житни култури, които се залагат в Добруджа. Все още има шанс за наваксване в растежа и развитието на пшеничните посеви, смятат и учени от Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево. От там припомниха минали години, когато е имало декемврийска сеитба на зърно. Тя обаче е била следвана от топла зима и пшеницата е успяла да навакса в развитието си.

Източник: AGRO.BG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+