Днес е Световен ден за борба с туберкулозата

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация.

Днес е Световен ден за борба с туберкулозата

На този ден през 1882 г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. За това си откритие Робърт Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.



В България през последните години се  наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 година до 21.3 на 100 000 през 2016-а, сочат данни на Регионалната здравна инспекция в Добрич. Намаляването й се дължи на предприетите координирани  дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво и съвместните действия на Министерство на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Въпреки значителния напредък през последните десетилетия в борбата с туберкулозата, тя продължава да бъде една от десетте причини, която води до смърт. По експертна оценка на СЗО над 4 500 лица на ден загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването.

Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.

Ликвидирането на епидемията до 2030 година е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.