Днес е Световният ден на водата

Мотото, под което се отбелязва Световният ден на водата през 2022 г. е „Подземни води – правене на невидимото видимо“ и е насочено към послания за намаляване на замърсяването на подземните води.

Днес е Световният ден на водата

Подземните води са невидими, но въздействието им е видимо навсякъде. Извън погледа ни, под краката ни, подземните води са скрито съкровище, което обогатява живота ни. Почти цялата течна сладка вода в света е подземна. Тъй като изменението на климата се влошава, подземните води ще стават все по-критични. 



Целите за устойчиво развитие са „да подобрим качеството на водата чрез намаляване на замърсяването, ликвидиране на изхвърлянето на отпадъци и намаляване до минимум на отделянето на опасни химични вещества и материали, намаляване наполовина дела на непречистените отпадъчни води и значително увеличаване на рециклирането и безопасното повторно използване на водата в световен мащаб“.

Много замърсители оказват негативно влияние върху качеството на водата, което застрашава човешкото здраве, включително неправилното използване на азотни минерални торове и пестициди, както и неправилната земеделска и животновъдна практика като цяло - нитратите са най-често срещаният замърсител на подземните водни ресурси в Световен мащаб. 

Водата не е обикновен търговски продукт, а наследство, което трябва да бъде опазвано и защитавано. Водата е в основата на живота на Земята. Качеството на живот пряко зависи от качеството на водата. Трябва да работим заедно, за да управляваме устойчиво този ценен ресурс.