Днес е Сирни Заговезни - ден за прошка

Сирни Заговезни, Сирница, Прошка един от най-големите християнски празници. С възстановка на обредни традиции Добрич ще отбележи Сирни Заговезни

Днес е Сирни Заговезни - ден за прошка

С възстановка на обредни традиции Добрич ще отбележи Сирни Заговезни



На него църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос. Сирни Заговезни поставя началото на най-продължителния пост през годината, дни на въздържание и смирение.

Празникът не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден.

В Неделя Сиропустна прошка си вземат млади от стари, децата от родителите, младоженци от кумове. Целувайки ръка те изричат: "Прощавай, мале, тате". "Господ да прощава, простен да си!" - е задължителният отговор. Цялото семейство се събира на трапезата. Прието е да се извършва обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее ще бъде жив и здрав през цялата година.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите — колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.