Добрич празнува 144 години от Освобождението на България (СНИМКИ)

Започна празничната програма в областния град

Добрич празнува 144 години от Освобождението на България (СНИМКИ)

С панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет започнаха честванията на Националния празник 3 март в град Добрич.



Отец Велико припомни пред събралото се множество ,че няма по-голяма жертва от тази да положиш душата си за ближния и призова всички в този ден да се помолим за нашия български народ, за неговото духовно израстване и преуспяване.


От Храм „Св. Георги” до Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ тръгна празничното шествие „Първите“, водено от ученици на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ град Добрич.



На Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“ се проведоха традиционното поклонение и празничен военен ритуал за издигане на националното знаме, знамето на Европейския съюз и знамето на град Добрич. 


На общоградското поклонение присъстваха кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, народните представители Йорданка Костадинова и Мая Димитрова, както и г-н Муса Гаджиев – трети секретар в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Галин Господинов – областен управител на област Добрич, Нивелин Радичков- председател на Общинския съвет на град Добрич, флотилен адмирал Георги Пенев-заместник командир на Военноморските сили, военни инвалиди и военни от запаса, представители на Военното окръжие в Добрич, почетни граждани на Добрич, членове на кметския екип и на екипа на областния управител, представители на политически партии и движения и обществени организации, граждани и гости на град Добрич.

Кметът на Община град Добрич припомни историческите събития, довели до днешните чествания и изтъкна в тържественото си слово: „Не трябва да бездействаме-наш дълг е да съхраним и предадем на идните поколения символа на нашия Национален празник. 3 март не е само историческа дата, която честваме. Идеал е една свободна, независима, обединена и силна България. Идеал за мир и просперитет на един народ, изстрадал от войни и чуждо владичество. Идеал, който днес е нужен повече от всякога!“



 

 През целия ден добричлии и гостите на града ще могат да посетят при вход свободен обектите на РИМ-Добрич, както и да поднасят цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Паметник на победата (ген. – лейтенант Цимерман), Добротица, Ф. М. Достоевски, Алея на опълченците – Военно гробище музей, паметна плоча на Хаджи Иван Хадживълков.