Млад художник с аутизъм от Добрич предлага за 8 март чаши с негови картини

Недислав Недков, който страда от аутизъм, и неговата майка Камелия Тодорова предлагат чаши, картички, ключодържатели, магнити за хладилник, украсени с картините на младия художник. Със събраните средства те подпомагат лечението на момчето.

Млад художник с аутизъм от Добрич предлага за 8 март чаши с негови картини

Неди и неговата майка дори са подготвили подаръчни комплекти за 8 март.



Идеята за направата на чаши с картините на Неди дошла спонтанно една сутрин, докато неговата майка Камелия Тодорова пиела кафе. Загледана в чашата й дошло на ум, че може да предложи чаши за кафе и чай с цветните картини на своя син, за да внесе в живота на хората положителни емоции със самото начало на деня. „След големия интерес към картините и календарите решихме да си починем, но нашите ценители не спряха да ни питат дали има още изненади, защото това, което сме започнали много им се хареса и искат да ни подкрепят през годината. Смятам, че идеята е много интересна и вдъхновяваща за всички. Не бях мислила за подаръчни комплекти, но идеите идваха постоянно и решихме да предложим освен чаши – картички, магнити, ключодържатели. Исках да е нещо различно, оригинално, поднесено по най-добрия начин” – сподели Камелия Тодорова.

Върху чашите и картичките са изписани и вдъхновяващи послания. „Нашето желание е когато хората си пият сутрин кафето, да имат стимул да започнат деня с едно хубаво пожелание. Всички послания са измислени от мен, а дизайнът е дело на мои приятели, които също имат дете със специални потребности. Те са направили своя печатница” – заяви Тодорова. 

Със средствата от продадените картини, календари, а вече и чаши и други сувенири, Камелия Тодорова и Неди подкрепят семейния си бюджет и покриват лечението на младия художник. „Напредъкът на Неди през изминалата година е огромен, защото неговото желание за всички, с което се захване, го прави щастлив. Това, за което се боря, не е да умее да рисува, той това го прави за удоволствие, а да успее да се развива и да намери своето място в света. Той започна да съставя сложни изречения и когато иска да ми каже нещо, той го прави с по пет-шест думи и аз успявам да разбера какво иска да ми каже. Знае какво иска, включва в нещата, които му предлагам да правим. Това при децата с аутизъм е много трудно и почти недостижимо, защото те трудно изразяват това, което искат да направят. Другото, което е много трудно за изграждане при нашите деца е умението да планират. Ние го постигнахме. Изчистихме много от маркерите и стереотипите. Неди започна да готви от самата подготовка на продуктите, до крайния резултат. Всичко е важно, но едно от най-трудните неща е личната хигиена. Децата с аутизъм не забелязват своето тяло и може да не си мият ръцете със седмици. Неди започна да се грижи за своята хигиена съвсем сам. Това сме го градили 3 години. Всеки ден намирам нова силна страна на детето си, вярвам в него и се гордея с напредъка му” – сподели Камелия Тодорова. 

Прекрасна картина, рисувана от Неди, чаша или друг сувенир, можете да поръчате от страничката на младия художник във фейсбук.