Сенсей Ариф Арифов: 2021-ва беше поредната успешна година за КБС "Калиакра"

„2021 година беше поредната успешна година за нашия клуб, поредни международни успехи, като световна шампионска титла на Теодора Недева и вицесветовна – на Грациела Йорданова”. Това сподели пред Добрич онлайн треньорът на КБС „Калиакра” в Каварна сенсей Ариф Арифов.

Сенсей Ариф Арифов: 2021-ва беше поредната успешна година за КБС "Калиакра"

През годината младите каратеки на Каварна са взели участие в множество турнири в страната, като  сред най-важните са Държавното първенство и Националната купа, където носителите на шампионски титли от крайморския град са 12.  



„Годината беше много успешна и аз съм много доволен от постегнатите резултати. Естествено един спортист не може да бъде успешен, ако няма своите качества. Нашите момчета и момичета показаха отлични резултати и в училище, завършиха годината с отличен успех, което допълнително ме радва. Това са и моите условия те да спортуват – да са за пример в училище, за да им се получават нещата и в спорта” – сподели треньорът.

През годината спечелените медали са над 100, като златните са повече от всички останалите. 

„Това не е най-важното за мен, а че нашите деца успяват да съхранят в себе си важните качества за един стойностен човек и спортист. Там е голямата победа. Паралелно с победите имахме много загуби, контузии, но всичко отмина. Децата, които получиха контузии се върнаха, а това е много голям успех. Рядко състезател на тази възраст, който например си счупи ръката, се връща, но нашият най-голям успех тук е в лицето на Симона Атанасова, която през март получи фрактура, а през септември участва на Национална купа. Това е много голяма победа за нея и за нас като клуб” – каза още Ариф Арифов. 

Пандемията от Ковид-19 се е отразила в негативен план на младите спортни надежди, но това не им попречило по пътя към върха. „Тренировките ни доста се разредиха, загубихме важния ритъм, но с общи усилия – кой у дома, кой навън, успяхме да поддържаме прилична форма и последва добро представяне. В крайна сметка най-важно е да не спираме да спортуваме. Това, че нещо ни спира, не означава, че ще ни откаже” – каза сенсей Арифов. 

През 2022 година спортният календар на федерацията по карате е много наситен, има много международни състезания, две от които са Световното и европейското първенство по Шотокан Карате До.

„Това, което ни радва е, че България ще е домакин на европейското състезание, което ще се проведе в КК „Албена” през април. Ние се готвим много сериозно, тренираме всеки ден, полагаме усилия. Надявам се 2022 година да бъде още по-успешна, както за нас, така и за всички спортисти в България” – каза в заключение треньорът на КБС „Калиакра” в Каварна.