Шеф Георгиев от Добрич разкрива любимата си кулинарна рецепта за Никулденската трапеза

Опитайте и вие да приготвите неговия специален пълнен шаран

Шеф Георгиев от Добрич разкрива любимата си кулинарна рецепта за Никулденската трапеза

Много са празниците в народния ни календар, които изискват на трапезата ни да присъстват традиционни ястия, свързани с посланията на честването. Едва ли има българин, който дори да не е именик, да не празнува на Никулден с рибна трапеза, а знаем – традицията е определила измежду всички риби в аква царството централна роля на негово величество шарана. 



И тук идват многобройните рецепти и съвети за неговото подбиране на рибния пазар, почистване, овкусяване и приготвяне. Дори и най-опитните домакини ще ви кажат,че да направиш пълнен шаран и да се получи желаният ефект и комплимент от домашните и гостите, си е трудоемко предизвикателство. 

Ето защо потърсихме съвет от специалист с дългогодишен стаж и ви представяме неговата любима рецепта за пълнен шаран, която той с любов приготвя всяка година за многобройното си семейство на Никулден. Пробвайте и вие – изпитаната рецепта на шеф Константин Георгиев плюс малки тайни за превъзходен вкус :

„Любимата ми рецепта  за пълнен шаран за Никулден изисква първо да приготвим шарана за пълнене- изчистваме го добре, овкусяваме го отвътре със сол, черен пипер и чесън.

За плънката нарязваме на ситно кубче - праз, морков, целина, гъби и ги запържваме, след това добавяме ориз бисерен като количеството зеленчуци да е 2:1 с ориза, на който по късно ще добавим 3 части вода. Обичам да добавям 50 или 100 грама орехи за обогатяване на вкуса. Подправки - сол, смлян черен пипер, девисил, риган, за да доовкусим плънката и готвим до готовност на ориза. 

Пълним шарана и го зашиваме с шишче или клечки за зъби и ако остане плънка, я добавяме около рибата в тавата, която ще печем, но е нужно и още малко вода допълнително в тавата. Печем до златист цвят на шарана, времетраенето е според големината на рибата.

За сервиране с рибата приготвям класическа картофена салата, като освен овкусен сварения картоф, зелен лук, магданоз, оцет и олио, добавям нарязан домат, както и една глава нарязан фенел, както е известен дивия копър за по-хрупкава текстура на салатата. Това не е задължителен продукт. Опция за заместване на фенела са зрънца нар. Салата от сварен и пресен продукт е добра компания на шарана“, завършва кулинарния си съвет шеф Георгиев.


Оказва се, че той обича да готви всякакви риби и има в кулинарната и фото колекцията си снимки с екзотични и редки риби като махи махи и дори морски дявол. 


Пожелава на всички здраве и весел празник с много любов и настроение, а на имениците – да се слави името им и да се изрича винаги с добро!