Клуб „Компютър арт“ при Младежки център – Добрич ни кани в света на дигиталното изкуство

Изложбата включва уникални творби на деца и младежи, съчетали традиционните изобразителни техники със съвременните технологии

Клуб „Компютър арт“ при Младежки център – Добрич ни кани в света на дигиталното изкуство

Клуб „Компютър арт“ при Младежки център – Добрич представя 12 произведения на 9 деца от школата на Деян Костадинов.


Водя школата от 6 години, имаме много награди, участия в Полша, наши  деца ходиха в Брюксел по един международен конкурс под патронажа на Мария Габриел. Две години поредни печелихме тази награда, като миналата година посещението на европарламента бе чрез онлайн разходка заради пандемията, припомня ръководителят на арт школата Деян Костадинов.

Почти всяка година печелим златни медали, имаме множество участия в конкурси, но не това е интересно и най-важно за децата, които се занимават с дигитално рисуване, а самото рисуване. Дигиталното рисуване е уникално, тъй като изисква  и традиционното умение да рисуваш плюс инструментите, които представя компютърът като възможност, разкрива художникът. 

В моята практика с децата много поощрявам традционното рисуване с молив, акварели, бои и това се прилага в дигиталните умения. Има голям интерес от страна на децата.

В школата идват ученици от първи до 11 клас. Съвременните деца имат достъп до много информация, следят ютуб канали, познават работата с дигитални изображения, но предпочитат да идват в Школата и вече я именуваме Клуб, защото там се събираме хора със сходни интереси, допълва г-н Костадинов.  Харесваме дигиталните рисунки, манга аниметата, филмите, компютърните игри и се получава много хубава среда за общуване и творчество.

Дигиталното рисуване много навлезе в момента. Дигиталната графика си минава през печат и става произведение на изкуството. Затова предимно рисуваме. Защото графичен дизайн е много обширно понятие и затова говорим за дигитално рисуване или графика като секция в сферата на изкуството и всички конкурси за дигитални рисунки изискват свободно рисуване, живопис, творчество.

Децата са много свободни по дух и не обичат да рисуват по тема. Има един синдром на белия лист – ами сега какво ще нарисувам? Аз тук мълча - моята работа е да помогна на детето да реализира идеята си, казва художникът .

Много им харесва мангата - китайската анимация, което си е много трудно за изобразяване и ги поощрявам. В изложбата ще видите и такива творби.

Живописта става доста по-бързо. По-рядко работим с фотоколаж, защото децата предпочитат да рисуват.

По отношение на предстоящи участия в конкурси г-н Костадинов казва,че ще имат участие в един международен конкурс за дигитално рисуване в Хасково, разбира се, ще участват и в националния конкурс за рисунка-дигитална живопис и графика „Моята България“, който си е традиционен и пряко свързан с град Добрич .


Разкрива, че с децата подготвят в момента още една изложба, която реализират в партньорство с местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В нея предстои да видим традиционни рисунки с живопис,платно, акрил, маслени бои. Те са дело отново на възпитаниците на Клуб Компютър арт и тогава ще може да се направи съпоставка между традиционното и дигиталното. 

Завършваме интервюто с г-н Деян Костадинов с покана към гражданите и гостите на Добрич да разгледат настоящата изложба на творби от дигиталния свят, в Младежкия център. Тя ще бъде експонирана там до 12 декември.