Пак в столицата: Скрили смъртта на четвърта родилка

Не три, а четири родилки са починали в рамките на месец в София, твърди в. "Всеки ден". Според вестника на 2 ноември в болница “Тина Киркова” е умряла още една жена, постъпила за раждане.

Пак в столицата: Скрили смъртта на четвърта родилка

Твърди се, че случаят не е огласен медийно, вероятно защото починалата е циганка, а така също и поради факта, че роднините, които приели новината болезнено, мълчаливо са подписали смъртния й акт.


 

Семейството не е настоявало за проверка по случая и вероятно затова болничното ръководство го е спестило на обществото.

 

След проверка в здравното министерство става ясно, че такъв случай действително има. Починалата бременна жена е 23-годишната К.В.

 

От бившата "Тина Киркова" обясняват, че причината за смъртта й е сърдечен, а не гинекологичен проблем.

Жената била приета да ражда с двустранна пневмония, оказало се, че има сериозни проблеми със сърцето.

След 30-часов престой в лечебното заведение родилката издъхнала.

 

В същата АГ-болница, по-известна като бившата "Тина Киркова", преди три дни издъхна 31-годишната Даниела, за която медиците твърдят, че няма лекарска грешка и е починала при секциото от белодробна емболия.

Смъртта на Даниела, чието бебе е живо и здраво, преля чашата и започнаха върволица медицински проверки - и от Здравната каса, и от Агенция "Медицински одит", на всички родилни отделения в София.

 

Миналия месец пък две родилки, на които не бе обърнато достатъчно внимание в АГ "Шейново" и чието състояние бе подценено, също починаха. Това завлече след себе си и уволнението на шефа на общинската АГ-болница д-р Костов.