Днес е Световният ден на Рекордите на Гинес

Днес е Световният ден на Рекордите на Гинес
12 ноември е определен за Световен ден на рекордите на Гинес. Това става през 2003 г., когато броят на екземплярите на Книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона.


Историята на самата Книга на рекордите на Гинес започва през 10 ноември 1951 г., когато Сър Хю Бивър, заемащ поста управител на пивоварната „Гинес“, е на ловджийско събиране в графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен в спор за това коя е най-бързата дивечова птица в Европа – златистата булка или яребицата, той осъзнава, че всъщност не е възможно да разбере отговора на този въпрос само чрез изследване на справочната литература. В продължение на много вечери в кръчмите в Британия и Ирландия се повдигат цял куп подобни въпроси, които дават идеята за книга, разрешаваща тези спорове и терзания. Уверен, че издание като това, може да стане популярно, Бивър реализира и самата книга. Първият сборник е отпечатан през август 1954 г. в 1000 копия. Той съдържа само 198 страници. Следващото издание от август 1955 г. достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа.


Сред вписаните български имена в Книгата с рекорди на Гинес са легендарните спортисти Стефка Костадинова, Мария Петрова, Мария Гигова, Диана Йоргова, Таню Киряков, Пламен Желязков, Георги Градев, Иванка Христова както и емигриралият Наим Сюлейманоглу. Включени са също много циркови артисти, между които трупа „Кехайови”. България е първата страна влязла в книгата с изпълнения на гайди. На 16 май 2012 г  на сцената на НДК звучи песента „Една българска роза” в изпълнение на 333 каба гайди.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+