Винтоверт - какво е и какви видове има?

Винтоверт е името на един от най-често използваните строителни и ремонтни инструменти.

Винтоверт - какво е и какви видове има?

Той е еднакво важен както за домашното куфарче с инструменти от първа необходимост, така и за майсторите, които се занимават с такъв тип дейност.



Какво представлява винтовертът?

Представлява уред, който се използва за по-лесно завиване и развъртване на бурми. На практика, той ни спестява усилия, които бихме положили, ако извършваме подобна задача ръчно. Винтовертът ни е нужен, за да направим пролука в определена плоскост или в стената. Той обаче съвсем не се използва само за сглобяване на мебели или ремонт. Дори за да закачите картина или снимки на стената, ще ви трябва такъв уред.

Какви видове можем да намерим на пазара?

Винтовертите общо взето са идентични и се различават в търговската мрежа по цена, марка и производител. Все пак, майсторите условно ги разделят на следните групи:

· Професионални и непрофесионални

· Акумулаторни и захранващи се с електричество

· Според накрайника и размера на крепежните материали, с които може да работи

· Стандартни и ударни. Ударните винтоверти притежават значително по-масивен въртящ се краен елемент. Той достига ниво от над 900 нанометъра

Как да изберем подходящият уред за нас

Разбира се, първото нещо, с което ще трябва да се съобразите, е цената. След като определите бюджет, ще знаете в какъв ценови диапазон ще трябва да се вместите при покупката на уреда. От друга страна, важно е да си изясните и за какво ще го ползвате. Ако ви очаква ремонт и вие ще извършвате голяма част от дейностите, заложете на нещо качествено. Същото важи и ако ще ползвате уреда, за да практикувате професията си. Ако просто попълвате куфара си с инструменти за домашен майстор и не очаквате редовно да прибягвате до винтоверта, може да изберете и не професионален уред. Във всички останали случаи е желателно да се насочите към качествен ударен винтоверт. Друг важен фактор при избора на акумулаторен винтоверт е неговата батерия. Световните производители на винтоверти произвеждат масово уредите с Li-Ion (литиево-йонни), поради нейната надеждност, големина спрямо издръжливост и температура на работа. При покупката е важно да съобразите капацитета на самата батерия, от което зависи издръжливостта на машината за едно зареждане. Поради различията във въртящия момент и оборотите, трудно може да се даде еднозначен отговор за различните марки, колко издържа даден винтоверт с едно зареждане. За това важи правилото, колко по-голям е капацитета на батерията, толкова по-дълго издържа.