Трайков съгласен и на референдум за шистовия газ

Икономическият министър подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов да се вкара в парламента закон за мораториум върху проучванията за шистов газ и депутатите да решат дали да има такава забрана.

Трайков съгласен и на референдум за шистовия газ
Да се проведе национален референдум "за "или "против" проучването за шистов газ, изрази днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В случая се "истеризира една тема", за която има законодателство, допълни Трайков. Според него има смисъл, ако започне национален дебат за това каква е политиката по отношение на използването на подземните богатства.

"Ако българското общество действително толкова силно не иска дори да провери тази възможност дали има шистов газ, ако наистина така твърдят хората, тези стотина човека, които са винаги по площадите в София и в други градове в България, ако те смятат наистина, че представляват мнозинството от българския народ, и ако така смята и парламентът, така смятат и останалите хора, които отговарят за решенията си, тогава може би референдумът ще бъде един добър начин", коментира тази сутрин пред БНТ Трайков.
 
Той подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов да се вкара в парламента закон за мораториум върху проучванията за шистов газ и депутатите да решат дали да има такава забрана.
 
"Нека парламентът вземе това решение, за да е ясно след това кой е лишил България и българите от това да бъдат по-богати, от възможността да бъдат по-богати", каза неотдавна министър-председателят.

"Аз също споделям това мнение. Наистина, ако парламентът вземе такова решение, ние ще се съобразим, каквото и да струва това на България. Защото демокрацията понякога е скъпо удоволствие," заяви още Трайков.