Открива се фестивала "Дни на класика в Балчик"

С концерт на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров днес се открива дванадесетото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик". Традиционното музикално събитие ще събере многонационална публика на открита сцена "Мелницата" в Белия град в 19.30 часа.

Открива се фестивала "Дни на класика в Балчик"

Фестивалът се утвърди като водещ в поредицата от летни артистични прояви, подкрепяни от Община Балчик. Организатор на проявата е фондация "Академия Класика". В тазгодишната програма място ще намерят изявени български камерни състави и оркестри. Голяма част от гостите на сцена имат постоянна ангажираност във артистични формации в Европа. Поради рестрикциите за пътуване, свързани с пандемията, тази година някои от поканените музиканти от чужбина отложиха своето гостуване в Балчик. 
Клавирното дуо Генова-Димитров са сред най-търсените по света български пианисти. Двамата музиканти живеят в Германия и САЩ и заедно с концертните си изяви имат сериозна преподавателска дейност.

През 2017 на артистите бе присъдена награда ECHO KLASSIK и бяха номинирани за „Best Recordings List на Германската Звукозаписна Критика“ за компактдиска им «Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана», а през 2019 те получиха Номинация за наградата OPUS KLASSIK за компактдиска «Карл Черни и Макс Брух – Концерти за Клавирно дуо»

Тази вечер пред публиката в Балчик ще бъдат представени творби от руски композитори.